A kategóriában található bejegyzések: 12
Mutatott bejegyzések: 1-10
Oldalak: 1 2 »

november 30.


Ismét elment egy év. Itt a tél a hideg és közeleg a karácsony. S mint ezt már megszokhattuk kezdődik a nagy karácsonyi vásár városunk Fő terén. Egy hete már az előkészületek folytak a téren .Pavilonok állítása hangulat fények felszerelése óriás karácsonyfa állítás stb. És szombatra minden a helyére is került hogy 17 órakor ünnepi műsorral és az adventi első gyertya meggyújtásával kezdetét vegye a hagyományos vásár.Egy délelőtti hangulatbeszámolóra én is kilátogattam pár fotót is készítettem. Az esti fények és hangulat egy másik alkalommal következik.
novemberi események | Megtekintések száma: 547 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2011 November 30 | Hozzászólások (0)

november 22.


Hoppá! A Budapest Bár lemezbemutató koncertjére került sor kedden 19 órától az Agora MSH-ban. Igazán nagy érdeklődés kísérte a fellépést, ez már érkezésemkor is erezhető volt , mikor egy autóbusz érkezett és utasai egyenesen a bejáratot célozták meg. Bent is érdekes érzés fogott el. Leszámítva a biztonsági személyzetet a bejáratnál, már az előtérben az volt az érzésem mint ha egy időgéppel visszarepítettek volna közel 30-40 évvel. Maga az épület ugye belsőleg sem és külsőleg sem változott szinte az óta (talán egy kicsit). A ruhatárban az idős hölgyek szaporán próbálták felvenni a tempót a gyors érkezőkkel. Ekkor még a nézőtér felé a csapóajtók zárva voltak. Mikor eljött az idő csengőszó ahogy régesrég is volt ez. Ekkor nyíltak az ajtók emberek irány befele a félhomályban úszó hatalmas terembe. És az újabb meglepi a lépcsők aljánál az irányító idős hölgyek. Rápillantva a jegyekre máris mutatták ki merre keresse jól megérdemelt helyét. És igen miután mindenki a fedélzeten volt indulhatott a színpadi produkció. Sejtelmes kezdőfénnyel ,függönnyel mint ahogy ez meg van írva . A színpadon pedig azonnal újra a 60-as évek elevenedtek meg, ha valaki a bejárattól idáig már elfeledte volna az élményt. És jöttek az elsöprő lendületes, hihetetlen jó arcokat vágó, parádésan zenélő és éneklő fellépők. A Budapest Bár és a „jó arcok és hangok ” Behumi Dóri, Ferenczi Gyuri, Frenk, Rutkai Bori, Németh Juci, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Kiss Tibor, Szűcs Krisztián, Keleti András. Az elfeledett piac hangulata hamisítatlan volt épp úgy mint az italbolté. Na persze az italboltokban ma is ilyen a hangulat többnyire. A fellépők beleadtak mindent a nézők ezért nem voltak hálátlanok, Ráadás is volt könnyed zenei produkció 3 nóta. Ezek is, mint az egész este, emlékezetesek voltak. Mire az ámulatból felnéztem máris a nyüzsgő előtérben találtam magam ahol már nem a 70-as évek kényelmes nyugodt emberét láttam a kabátjáért türelmesen sorban állni hanem a mai világ törtető rá nem érő emberét. Sajnos már csak igen rövid időre tudunk lelassítani kikapcsolni, a rohanó világból kibillenni.

Pár fotóm a fellépésről .

novemberi események | Megtekintések száma: 523 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2011 November 25 | Hozzászólások (0)

november 19.Ismét eltelt egy év. s mintha tegnapelőtt lett volna mikor langyos tavaszi napon bezárta kapuit a szombathelyi műjégpálya. Korik zuhantak a sufni mélyére pihenni. De máris itt az újabb szezon az újabb hideg az újabb tél. Tehát ezzel együtt újra kapunyitás és irány a jég. Szombaton 17 órakor ismét a téli sport kedvelői vehetik birtokba a pályát. Igaz némi áremelkedés történt amíg zárva volt.  Most már 740 és 840 ft egy egy belépő. Hogy mennyi érdeklődő lesz idén még korai lenne megmondani ,minden esetre idén is lesznek rendezvények ,mikulás, karnevál és egyéb vetélkedő jellegű is. Pl. 27.-én vasárnap rendezik a fél órás korizást, ami oly népszerű a korizók közt. A többi programot majd a plakátokon és médiában keresgéljük. Irány tehát a jég, mindenkinek balesetmentes jó csúszkálást kívánok.
novemberi események | Megtekintések száma: 597 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2011 November 25 | Hozzászólások (0)

 
 
 
november 16.
 
 

Különös látvány fogadott a Sportházban mikor úgy döntöttem meghallgatom a Hungarian Blues Stars koncertjét. Kávéházi hangulatban berendezett nézőtéren asztalok, gyertya, pincérek andalogtak az asztalok közt. Mondhatom elsőre megtetszett ez a kialakítás a koncert pedig amilyet vártam. Igazi vén rókák álltak össze Szombathely klasszikus színpadán, mert ugye ne feledjük hogy ilyesmi sokszor előfordult ezen a színpadon már a 80-as években is. Nem is volt más beltéri koncert hely. A szabadtéri koncertek pedig a most már romokká vált szabadidő központban zajlottak (kár érte) A közönség és a zenészek láthatóan jól érezték magukat ezen a hétköznapi estén. Úgy látszik az igényes Blues, Rock, Jazz zenék már „hétköznapi zenének” számítanak. Én persze nem így gondolom ezt.
A hangulatról beszéljen pár fotóm.
 
 
 
 
 
 
 
novemberi események | Megtekintések száma: 530 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2011 November 19 | Hozzászólások (0)

november 12.


Szent Márton napjához kötődve, immár hagyományosan az Agora - Gyermekek Háza gyermeknek és felnőtteknek szerveztek szabadtéri játszóházat Szombathely Fő terén. Idén a program ugyan csak egy délelőtti időszakra korlátozódott az eddigi kettő napos helyett, sőt a pár éve oly népszerű élő libák sem tértek vissza a térre. Cserébe viszont az eddigi legkellemesebb időjárás köszöntött az érkezőkre. Ez láthatóan meg is tette hatását hiszen soha nem látott érdeklődés volt a próbatételek iránt, mint gyermek mint felnőttek viszonylatában. Százötvenen jelentkeztek a játékokra, és igyekeztek mind a kilenc próbatételt teljesíteni. Volt kirakójáték, szerencsekerék, állatterelés szokása, lámpagyújtás, adakozás hagyomány, mosás és teregetés szokása, jelképes borkóstolás, rétesnyújtás, libatömő játék. A néphagyományokat játékos módon dolgozhatták fel a jelentkezők. A feladatok elvégzését egy emléklapon pecséttel igazolták, amivel a végén jelentkezhettek az ajándékukért. Végül a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes adott ízelítőt táncaikból. A talpalávalót a Boglya Népzenei együttes szolgáltatta.

Fotóim a rendezvényről.

novemberi események | Megtekintések száma: 547 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2011 November 12 | Hozzászólások (0)

november 11.


A hagyományos Szent Márton rendezvények egyik legnagyobb, tömegeket megmozgató programja, a péntek kora esti lampionos felvonulás. Székesegyháztól a Szent Márton templomig tartó felvonulás élén idén is a Savaria Legió haladt. A belvároson átvonulók sorába bár ki csatlakozhatott. Az útvonal a hagyományokhoz híven idén is a: Székesegyház – Széchenyi utca – Fő tér – Savaria tér – Szent Márton utca – Szent Márton templom volt. A megemlékezést színesítette egy iskolás csoport rövid műsora, amit az ünnepi beszédek követtek. Majd megkoszorúzták Szent Márton szobrát . A rendezvény végén megvendégelték a résztvevőket teával és Szent Márton kiflivel. A kifli jelképes elfogyasztásának lényege hogy kettétörve azt meg kell osztani valakivel. A hideg ellenére ismét nagyon sokan vettek részt a felvonuláson. 

Fotóim a rendezvényről.

novemberi események | Megtekintések száma: 583 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2011 November 12 | Hozzászólások (0)

november 11.


Ma délelőtt adták át azt a mozaikból kirakott művet amit zöld hálós kerítés takart már kb. egy hete.


Egykor itt magasodott a szombathelyi várostorony, amely hosszú ideig fontos szerepet töltött be a megyeszékhely életében. A tűzoltók például a tetejéről nézték, hogy minden rendben van-e a városban. Nos ennek állítottak emléket ezzel a kirakott várostorony ábrázolása.


Ezzel egy időben készültek el a Szent Márton zarándok útvonal keresőit segítő tájékoztatók is amiket a járda burkolatába építettek be.

Valamint egy tájékozódó központot a Székesegyház előtti téren. Ehhez tartozik még a Szent Quirinus emlékhelyhez vezető hídon elhelyezett emléktábla és réz sál is.


A délelőtti események egy újabb rendezvényen folytatódtak. A Magyar Posta alkalmi bélyeget bocsátott forgalomba Szent Márton tiszteletére.


A bélyeg ünnepélyes forgalomba hozatalát a Szent Márton Látogatóközpontban ma délelőtt 11órakor tartották. A rendezvényen részt vett az egyházi, és városi vezetők mellett a bélyeget készítő grafikusművész is. Az első bélyegzőt a Posta vezérigazgatója nyomta a Szent Mártont és élettörténetét ábrázoló bélyegre. A rendezvény helyszínén alkalmi postahivatal is működött vásárlási lehetőséget adva az érdeklődőknek.

Fotóim ezekről készültek.


novemberi események | Megtekintések száma: 838 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2011 November 11 | Hozzászólások (0)

november 8.Nem kis problémát okozott a közlekedésben egy beszakadt szennyvízcső a Szent Márton utcában. Szinte a fél útpályát fel kellett bontani a javítási munkákhoz. Szakaszosan ment a munka úgy hogy egy sáv mindig járható volt, és mára el is készült a javítás., Most már csak azt kell kivárni mikor aszfaltozzák újra le a szakaszt. Mert jelenleg elég fura hatást kelt, de ez már nem újdonság a közlekedőknek hisz a város több pontján is hasonló a kinézet sőt ennél még cudarabb útkereszteződést is ismerek. Bízzunk benne hogy még tavasz előtt sima utakon járhatunk a javítás nyomain.
Pár fotóm a munkáról és maradék állapotról.
novemberi események | Megtekintések száma: 613 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2011 November 10 | Hozzászólások (0)

november 5-6.


A Szent Márton Hét nyitásaként vásározók és vásárlók sokaságával telt meg a Vasi Múzeumfalu. Hazánk szinte valamennyi szegletéből érkezett minőségi portékákat kínáló árusok, a Szék Városért Egyesület tagjai is elhozták Erdély kézműipari remekeit.
A nagyszínpadon zajló programok között mindenki megtalálhatta a neki kedves gyermekelőadást, néptáncot, népzenét s más, vásári hangulatot idéző előadást, bemutatót. Az egész napos nézelődésben, megfáradt látogatók pedig megkóstolhatták a kürtöskalácsot, sült gesztenyét, lacikonyha különböző sültjeit, libaételeit, majd koccinthattak jobbnál jobb minőségi borokkal. A két napos vásáron a délutáni időszakban lehetőség volt kutyák és cicák örökbefogadására is a Fekete István Állatvédő Egyesülettől. Szent Mártonhoz kapcsolódó népszokásokkal és ügyességi játékokkal, gyermekfoglalkoztatókkal a múzeumfalu egész területén találkozhattak az érdeklődők. Akik főleg a délutáni órákban a rendkívül kellemes napsütésben folyamatosan érkeztek a vásárra.novemberi események | Megtekintések száma: 627 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2011 November 06 | Hozzászólások (0)

november 5.A „Szombathelyi séták „programsorozat részeként.

Szent Márton és Szent Quirinus nyomában Szombathely belvárosában.

A minden évben megrendezésre kerülő információkkal bőségesen ellátott sétát, Orbán Róbert vezette.

Idén az időjárásra sem lehetett panasz, igazi kora őszi napsütés és langyos szél hozta össze a találkozóhelyre a több mint negyven érdeklődőt. Rövid bemutatkozás és program ismertető után nyomban útra kelt a kis csapat.


A Fő térről távozva a Romkerthez vonultak ahol megtekintették a Papi szeminárium hátsó kapujánál lévő szoborpárost .


A Romkert szomszédságában lévő Székesegyházban a Szent Márton oltárt mutatta be a csoport vezetője.


Ezt követően tovább indultak a Papi Szeminárium épületébe ahol a régi és az új kápolnában is értékes információkkal lehettek gazdagabbak a jelen lévők.


Végül az Óperint utca 1.sz. ház falán elhelyezett márvány emléktáblámnál ért véget a séta, amit Szent Quirinus püspök vértanúságának 1700. évfordulóján, 2003. június 4-én állítottak. A ház a Perint patak hídja mellett fekszik, nem messze attól a helytől, ahol a püspököt kivégezték.

novemberi események | Megtekintések száma: 767 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2011 November 05 | Hozzászólások (0)


1-10 11-12