A kategóriában található bejegyzések: 14
Mutatott bejegyzések: 1-10
Oldalak: 1 2 »

november 30.
 
Pénteken éjfél körül ért véget az Ungaresca Táncegyüttes főpróbája, ami a hagyományos évadzáró bemutatót előzte meg.
A rendezvényre, ami a „Nézd a tánc nemeit…” címet kapta, ismét az Agora- Művelődési és Sportházban, népes közönség előtt került sor, szombaton 18 órától. Ismerősök, barátok, családtagok, és a néptánc iránt érdeklődők egyaránt jelen voltak a közönség sorai közt. A több mint kettő órás produkcióba, mindent beleadtak a táncosok, amit lelkes közönségük minden szám után, hosszas tapssal köszönt meg. A hihetetlen energiákat felemésztő néptánc, plusz feladatokat is ró a fellépőkre, hiszen minden alkalommal, más és más ruhában léptek színpadra.  Ez a háttérben is gyors, és tökéletes munkát igényel. Főleg a lányokon látható ruhára, és hajkölteményekre gondolok. Ennek tökéletes váltása ilyen rövid idő alatt, nem egyszerű feladat.
A táncokhoz a Boglya Népzenei Együttes szolgáltatta a muzsikát. A műsor összeállítását, tökéletes látványát és hangzását Horváth Győzőnek és Csollányné Horváth Krisztinának köszönhettük. Az együttes munkáját évente 60-80 sikeres fellépés, és rengeteg elismerés jellemzi.
 
 
 
 
 
További fotóim a nyugat.hu oldalon láthatók.
 
novemberi események | Megtekintések száma: 631 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 November 30 | Hozzászólások (0)

november 29.Utolsó beállítások, utasítások, egy nappal az Ungaresca táncegyüttes hagyományos, évzáró fellépése előtt.
Itt még mindenki civilben, de holnapra előkerülnek a fellépő öltözékek, kellékek. 
A fellépésre szombaton 18 órakor kerül sor a jól bevált helyszínen az Agora Művelődési és Sportházban.
Műsoruk a "Nézd a tánc nemeit" címet kapta.


 

 


novemberi események | Megtekintések száma: 595 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 November 29 | Hozzászólások (0)

november 29.


Egy héttel a tervezett időpont után, november 29-én megnyitotta kapuját a szombathelyi, immár 27 éves műjégpálya. Az időjárás alaposan hozzájárult a jég megerősödéséhez, így pénteken 17 óra előtt néhány perccel becsengettek az első „kori órára” . Azért tűnt ez így, mert a bejáratnál szinte csak diákokat lehetett látni, szépen sorban haladtak befele akár a suliban. Persze érkezett nagymami két unokájával is, ők visszajáró vendégek itt. Később több ismerős arcot is felfedeztem a pályán. Volt aki a korlátnál araszolva ismerkedett újra a csúszós pályával, volt aki két kör után felbátorodva lendületből a seggén landolt, a barátnők pedig hatalmas ölelkezéssel üdvözölték egymást érkezéskor. Hiába, ezt a napot nagyon várták már a téli sport kedvelői. A feldíszített öltözőbe is öröm volt újra belépni, és a megszokott, kedves személyzettel találkozni. A büfé kellemes meleggel, forró teával, szendvicsekkel várta a megfagyott vendégeket. Aki viszont igazi forróságra vágyott, frissen sült gesztenyét is vásárolhatott. A szervezők a jeges szezont, sok programmal teszik hangulatossá, melyek közül a látványos Mikulás találkozó lesz az első.

 

 

További fotóim a nyugat.hu oldalon látható.


novemberi események | Megtekintések száma: 709 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 November 29 | Hozzászólások (0)

november 28.Stílusosan nyitott a szombathelyi Adventi vásár, hiszen ez jellemzően téli program.Így aztán ne hogy erről bár ki is megfeledkezzen, hatalmas lehűléssel,  széllel, majd havazással vette kezdetét a 2013-as vásár. Ennek megfelelő volt az érdeklődés is. Fázó kereskedők próbáltak nem a szél útjába kerülni portékáikkal.
A hét közepére kicsit csitultak az időjárási kedélyek, így mára már a nap is kisütött, és rámosolygott arra néhány látogatóra akik egy kis lézengésre, nézelődésre, vagy épp forralt borra vágytak, vásári hangulatban.
Az igazi hangulatot, várhatóan a szombat esti gyertyagyújtás fogja meghozni.
Néhány napos pillant a vásártérről.

 

 

További fotóim a vásár napos oldaláról a nyugat.hu oldalon láthatók.

     
novemberi események | Megtekintések száma: 659 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 November 28 | Hozzászólások (0)

november 26.Kicsit elhúzódott, de nem marad ki idén sem a havazás. Már hétfőn érződött, hogy bár mennyire is húzódoztunk, nem tudjuk elkerülni idén sem a tél érkezését.
Hatalmas északi széllel, esővel indított, majd mára már a csapadék színe is az ilyenkor megszokott, klasszikus fehérre váltott. Itt a tél.
Ugyan ez a hó még nem maradt meg tartósan, de bemutatkozásnak jó volt.
Néhány pillanat az idei első havazásról.


 

novemberi események | Megtekintések száma: 609 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 November 26 | Hozzászólások (0)

november 23.Születésnapi partira hívta rajongóit az 50.éves szombathelyi MSH. Könnyed megfogalmazásban így hangzott volna invitálása, az 1963 augusztus 19-én átadott Művelődési és Sportháznak, avagy Sportpalotának, ki hogy szereti, és szokta meg. Mára, így 50 évesen, Agora - Művelődési és Sportház névre hallgat, és köszöni szépen még ma is áll, szolgál, várja a sport, a kultúra iránt érdeklődőket. Megkopott falai, formája mára már nem nevezhető modernnek, de még ma is egyben van, felveszi a versenyt bármely mostanában épült társával. (pl. Aréna Savaria) Kintről is érződik, de belépve szinte biztosan állíthatjuk, mintha megállt volna az idő itt. A hosszú idő alatt, némi kötelező felújításon átesett, de alapvetően minden a régi. A bejárati ajtó, a lengő ajtók, a lépcsők és ezek korlátjai. A klasszikus ruhatárak, a hozzájuk tartozó ruhatáros nénikkel, a mosdók előtti tükrökkel, a felső szint kövezetével, a klasszikus parkettás belső térrel, a felhajtható székekkel, amik persze már kaptak új kárpitozást, és még sorolhatnám a dolgokat, amikre még kisiskolás korom óta emlékszem. Hiszen néhány színházi előadásra, városi fenyőünnepségre, gyere velünk sportvetélkedőre, (ahol mindig a Derkovits iskola nyert) kisdobos és úttörő avatásra, táncversenyre, koncertre, karácsonyi vásárra, diszkóba, sporteseményre, kiállításra, szalagavatóra, évnyitóra, magam is eljutottam. Az idők során bele gondolni sem tudok, hányan megfordultak itt, mennyi ember tette kabátját a ruhatárba, sétált be a kissé lejtős átjárókon, ahol két oldalról hatalmas radiátorokon, kellemes meleg fogadta a télen érkezőket, majd beérve, a jegyeket ellenőrző, és útbaigazító hölgyek kedves szavai fogadtak. Hányszor hajtották le a székek ülőkéjét. Mennyi fellépő koptatta már a színpad parkettáját. Egyszóval ha lenne erre pontos statisztika, ahogy gondolom nincs, az állunk leesne tőle biztosan. És most a szülinapjára eljöttek akikhez közel áll, hogy megnézzék jól van e, hogy a róla készült színvonalas kiállítást lássák, hogy nosztalgiázzanak a képek, újságcikkek, plakátok, emléktárgyak előtt, és a kivetítőn látható, hallható múltidézésen. Ahogy az elmúlt években mindig vendégváró, és marasztaló MSH, most sem feledkezett meg vendégeiről. Egy pörgős, változatos gálaműsorral kedveskedett azoknak, akik megtisztelték jelenlétükkel. A műsorhoz pedig azokat hívta meg, akik aktív részesei voltak az 50 évnek. Voltak tehát, táncos csoportok, zenei fellépők több műfajban, és szini előadás is szerepelt a programban. A nézőtér pedig, ahogy máskor is, udvarias útbaigazítással szinte megtelt.

A kiállítás megnyitóján, amin az intézmény jelenlegi vezetője díszoklevelet vehetett át, részt vettek városi vezetők mellett, régi és jelenlegi dolgozók is. Itt merült fel a gondolat, hogy átnevezzék az épületet. Szóba jött Savaria, és Szent Márton neve, de véleményem szerint, és valószínű sokan osztani fogják véleményem, a jó öreg, sokat látott, jól megépített MSH, maradjon is az. Lehet nem olyan szép hangzatos a név, de ezt mindenki az országban így ismeri, és ha ennyit kibírt ezzel a névvel jó lesz ez neki még 50 évig. Minden nem lehet itt Savaria, amúgy is a legutóbbi, erre a névre keresztelt, szégyent hozott e névre. Reméljük az átépítés után is, egy hasonlóan kőkemény, tartós sportpalotánk marad. Utolsó gondolatként pedig megemlíteném csupán, hogy okos emberek meggondolatlan döntése nyomán, ez a jubileumi ünnepség majdnem meghiúsult, hiszen le akarták dózerrolni az egészet, egy új színház építése miatt. Szerencsére időben letettek róla, így boldog születésnapot HSH

 

  

 

 

    

További fotóim itt láthatók.

novemberi események | Megtekintések száma: 711 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 November 23 | Hozzászólások (0)

november 21.Pontban 12 óra, Szombathely Fő terén nagy a készülődés. Ismét eltelt egy év, lassan végéhez közeleg a 2013-as esztendő. Így november vége fele fényfüzérek lámpadíszek kerülnek a belváros oszlopaira fáira. A karácsonyi vásár pavilonjai is készülnek hatalmas ütemben. S a két jelentős látványelem az adventi koszorú, és a hatalmas fenyőfa is helyére került. Díszítésük épp folyamatban volt ezen az esős napon. A téli hangulat ugyan még várat magára, mind hőmérsékletben, mint pedig csapadék jellegében, de ezt egyenlőre nem is bánjuk.
Néhány fotóm a készülődés pillanatairól.  
 
 

   

 

 

 

novemberi események | Megtekintések száma: 578 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 November 20 | Hozzászólások (0)

november 14.


A múlt héten Szent Mártonhoz kapcsolódó eszközöket, tárgyakat készíthettek a gyereke az Agora - Gyermekek Házában. Nagyon kreatívak, ügyesek voltak, akár a kicsik, akár a nagyobbak alkotásait néztem. A héten ismét benéztem, hogy lássam a sütemény készítésben is olyan ügyesek e. Márton kifli, és libazsíros pogácsa finom illata járta át az épületet, a sütőkből pedig finoman, ropogósan kerültek ki a sütemények. Na persze ezt komoly munka előzte meg mindkét esetben. Sőt, egészen az alapoktól indult minden. A pékek munkájának ismertetése, alapanyagok megismerése, minden ami fontos lehet egy ízletes finomság elkészítéséhez, itt szóba jött. Megtudhatták például mitől lesz a kifli puha omlós állagú, meddig kell dagasztani a tésztát, mitől lesz kellemes citromos íze a tésztának, és mitől lesz a teteje szép aranybarna. Még az is kiderült, mikor kell a pékeknek dolgozniuk, miért kell feltűrniük az ingujjukat, és ha netán tüsszenteniük kell, azt hogyan teszik. Ennyi bevezető után, kezdődhetett az igazi látványos feladat, a tészta gyúrás, nyújtás, lisztezés, formázás, majd a tepsibe helyezés. Ez után már csak türelmesen várniuk kellett az eredményre. Egész pontosan azért ez nem így volt, mert közben a csomagolás, és díszítés is készült. Mindez egy papír liba formájában, amit kivágás után kiszínezve színes szalagokkal kötöttek a kis süteménycsomagokra. Elárulhatom, a sütemények fantasztikusan finomak lettek, sok pékségben meg sem közelítik ezt az ízvilágot. Hiába a kis péktanoncok sütije mindig sokkal finomabb, hiszen szívük, lelkük is bele van sütve.

 

 

További fotóim a nyugat.hu oldalon látható.


novemberi események | Megtekintések száma: 612 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 November 14 | Hozzászólások (0)

november 9.


Sok gyerek kedvence, a várva várt gyermek program, a Márton kirakó jól indult, de végül a ruhák is eláztak, a libák is inkább úszva távoztak, az eső áztatta Fő térről. Sok gyerektől, illetve szüleiktől hallottam, hogy mennyit emlegették a gyerekek, és mennyire várták ezt a pecsétgyűjtő, ügyességi játékot, amit nagy népszerűséggel az Agora Gyermekek Háza szervez a Szent Márton héten. Voltak már zord időszakai ennek a rendezvénynek. Hatalmas köd, idejéhez képest korai, kemény hideg, kisebb eső, de sem az egyes állomások játékvezetőit, sem az záró műsor, a néptánc bemutató résztvevőit nem tudták ezek eltántorítani. Most viszont hiába a sok érdeklődő és résztvevő, a kitartó nagy mennyiségű eső miatt félbe kellett szakítani a programot. Így sajnos a kiteregetett ruhákon, és a libákon kívül még a személyzet is alaposan elázott. Az emléklapokból pedig csöpögött a víz mire minden pecsét belekerült. Sajnos a fojtatáshoz újra egy évet várni kell, de hasonló kreatív foglalkozásokra továbbra is lehet jelentkezni a Gyermekek Házában.

 

 

További fotóim a nyugat.hu oldalon láthatóknovemberi események | Megtekintések száma: 580 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 November 09 | Hozzászólások (0)

november 8.
A Szent Márton hét programjai közt, egy igazán nagy közönséget vonzó, táncházas népzenei koncert is szerepelt „Nótás Szilágy” címmel. Az Agora pincegaléria teljesen megtelt pénteken este, a Fondor zenekar koncertjén. A Szilágysági népzene mellett, még néprajzi, földrajzi, és hangszer ismereti információkra is szert tehettünk. A zenék származásáról, az adott térségben történő hangszereléséről, és hangzási formájából is ízelítőt kaptunk. A koncert után, pillanatok alatt átalakult a nézőtér tánctérré, hogy az elhangzott zenei stílus, táncos formáit is kipróbálhassuk. Itt bizony senkinek nem kellett kétszer mondani, hogy táncoljon. A terem előbb egy, majd kettő nagy tánckörré alakult. A lépések a helyükre kerültek, máris mehetett a páronkénti tánc. Rég láttam ilyen lelkes táncosokat együtt mulatni. Öröm volt rájuk nézni.

 

 

További fotóim a nyugat.hu oldalon láthatók.novemberi események | Megtekintések száma: 577 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 November 08 | Hozzászólások (0)


1-10 11-14