class="mod-forum">

 

Ez-az városunkról ami nem a politikáról szól. 

Ha bár melyik hírhez vagy eseményhez hozzáfűznél valamit a fórum oldalon a szombathelyi témáknál megteheted.

 
2011 január 30.

1 órás korcsolyázás

Idén sem maradnak el a jól szervezett szabadidős sport rendezvények, a jégpályán. Sőt ha eljő a tavasz és nyár a programok mennek tovább. Vasárnap volt, a Szabadidősport Szövetség és a Városi Diáksport Bizottság által életre keltett „Minden hónapban egy próba „ elnevezésű sportrendezvény első próbatétele, az egy órás korcsolyázás. A próbatételek teljesítését egy kis teljesítményfüzetbe kapott bélyegző igazolja, és ebben a füzetecskében megtalálhatóak a következő időpontok és hogy mit kell még teljesíteni. A feladatok közt szerepelnek többek közt a gyalogtúra , futás, kerékpártúra, és az úszás . De hogy még kis időre visszatérjünk a téli eseményekhez a jégkarneválon való részvétel is itt szerepel. Erre február 13.án délután kerül sor. A jelmezben érkezőknek nem kell belépőt váltaniuk, de a legfontosabb itt a felszabadult szórakozás lenne. E délutánon ugyanis sok programmal készülnek a szervezők. A napot a már megszokott tűzijáték zárja majd. Tehát érdemes ellátogatni a jégre aznap. A sportrendezvények fő szervezője akivel mindig is találkozhatunk majd , aki lelkesedésével buzdításával és közvetlenségével azt is mozgásra bírja aki csak nézelődni jön ki. Ő Varga Jenő a közismert testnevelőtanár, sportfeltaláló. Mondhatnám azt is hogy ő hoz életet a jégre. Hiszen vasárnap a jó szervezésnek köszönhetően nagyon sokan teljesítették az első próbát. A legkisebbektől az idősebb korosztályig a családok és szóló benevezők egyaránt csúsztak. Jó levegőn jó társaságban jól érezhették magukat. Hát nem jobb ez mint egy „unalmamban a Tesco-ban nézegetek” program? A kérdés költői volt mindenki maga tudja ezt. Én minden esetre az előbbit választottam.
Pár fotóm a jégről .
  

 
 

 2011 január 26.

Grafikai gyüjtemény egy kötetben.

A Savaria Múzeumban sem áll meg az élet. Az év első rendezvényét pontosabban emlékkiállítás megnyitóját, amit Pável Ágoston születésének 125., halálának 65. évfordulója alkalmából rendeztek, máris újabb esemény követte. Január 26.-ára a Múzeum dísztermébe invitálták az érdeklődőket és múzeumbarátokat egy könyv bemutatójára. Az említett kiadvány alapját Pittmann László grafikai gyűjteménye adta, amit Pittmann Ildikó „terelgetett” össze egy könyv formába, és „Grafikák a Pittmann gyűjteményből, Magyar sokszorosított grafika 1960-1985” címet kapta. A 17 órai kezdésre szép számmal érkeztek érdeklődők, pillanatok alatt megtelt a nagy terem. Az ismertetőn közreműködtek a Művészeti szakközépiskola növendékei is. Ezzel színesítve és egyben bevezetve és lezárva a könyvbemutatót. A kötetet Salamon Nándor művészeti író ismertette, miután Dr. Nagy Zoltán a múzeum igazgatója megnyitotta a rendezvényt. Ildikó az ismertető alatt izgatott tekintettel fürkészte az összegyűlt közönséget és boldog arccal nyugtázta egy egy ismerősének feltűnését. Vagyis inkább mondanám azt hogy kevés olyan tekintettel találkozott aki nem volt számára ismerős. Hatalmas ismeretségi körét részben könyvtárosi múltjának, részben pedig jó emberi kapcsolatainak tudhatjuk be. Az ismertető után Ildikó összegezte pár mondatban a kötet kiadásig vezető utat és a vele kapcsolatos gondolatait. E közben egy kivetítő segítségével bemutatásra kerültek a grafikák. A könyv természetesen megvásárolható volt a helyszínen akár dedikált változatban is. A vendégek a bemutató után kötetlen beszélgetésen vehettek részt egy kis ital és pogácsa kíséretében. Nagy meglepetés volt számomra hogy a Pittmann család mekkora létszámmal volt jelen. Külön öröm volt számomra az is hogy találkoztam egykori középiskolai történelem tanárnőmmel, aki ennyi idő után is megismert.
Pár fotóm a könyvbemutatóról .
  

 
 

További fotók a rendezvényről itt találhatók.
 2011 január 22.

Átadásához érkezett városunk színháza.

Egy igazi januári hideg délután, hivatalosan, ünnepélyes keretek közt átadták Szombathelyen a Weöres Sándor Színházat. Áll majd 100 év múlva egy múzeumi vagy levéltári leírásban. Gondolom.2010 nyarán még e pillanatot nehezen tudtam volna elképzelni, mikor egy markoló a kanalával épp egy fél emeletet tépett ki az épületből. De mindez már csak a múlt, ahogy a HEMO is. De ha már így van akkor itt és most nézzünk magunkba és szerintem mondjunk köszönetet azoknak az embereknek akik részt vettek ebben a hatalmas munkában akik az első kalapácsütéstől az utolsó önműködő ajtó végleges precíz behangolásáig időt energiát nem kímélve tették dolgukat. Köszönet illeti őket is. Most visszatérve a hideg délutánra és a megnyitóra, aminek már már kissé politikai jellege is lett ugyan és oldalamon köztudottan politikai dolgokba nem bonyolódok, most mégis pár gondolatot írok róla mivel inkább kulturális mint politikai esemény volt. Még akkor is ha pár ember néma demonstrációt tartott a színházzal szemben emelt transzparenssel a kellemes reneszánsz zenei aláfestéssel tálalt fényfestés alatt. És ha a meghívottak túlnyomó többsége politikai pályán tevékenykedik is. Az eredeti program kissé változott a hideg idő miatt, ezért egy rövid köszöntő és a himnusz elhangzása után máris kürtök harsantak, érkezett a tekintélyt parancsoló Savaria Légió, ők hozták a szalagátvágáshoz az ollót, mintegy Claudius császár követeként. A szalag átvágása után a melegebb aulában folytatódott az ünnepség. Úgy mint Polgármesteri köszöntő, Egyházi áldás, köszönetnyilvánítás Csonka Ernő szombathelyi festőművésznek aki megfestette Weöres Sándor portréját, a színház számára . Majd a már előző nap megnyitott színháztörténeti kiállításra is felhívták a vendégek figyelmét. A színpadi események előtt egy rövid álló fogadás volt az erre invitált szűkebb kör számára. És elérkezett az idő hogy mindenki elfoglalja névre szóló helyét a nézőtéren. A színpadon még az előadás előtt Jordán Tamás igazgató úr is mondott pár gondolatot, majd Hende Csaba miniszter úr és Szőcs Géza kulturális államtitkár úr is elmondta amit gondolt az új kulturális palotáról és létrejöttének körülményeiről. Az előadás után fogadáson látták vendégül a meghívottakat, ahol az ételkínálat a Tragédia színeihez kapcsolódott.
Pár fotóm a megnyitóról. Filmes beszámoló hétfő délelőtt .
  

 

   

2011 január 21.

Átadásához érkezett városunk színháza.

Majd egy éve hogy az Akacs Mihály utcai Hemo épületét elkezdték átalakítani, hogy formájában és funkcióiban is megfeleljen egy mai színház elvárásainak. A munkálatokat figyelemmel kísérve több alkalommal is megörökítettem a felújítást. A munkálatok szinte az utolsó pillanatig tartottak. De végül ha teljesen nem is, de a megnyitóra és a hivatalos első előadásra alkalmas állapotba került az épület. Az igyekezet nem volt véletlen, hiszen az első előadást, Madách Imre: Az ember tragédiáját a Magyar Kultúra Napjára, január 21.-ére tervezték. Az épülettel párhuzamosan a Weöres Sándor színház tagjai is gőzerővel készültek az előadásra. Január 22-én szombaton a hivatalos, látványos, ünnepélyes átadás után, a színészek és közönségük is birtokba vehetik az új színházat, ami az eredeti épület méretének majdnem duplája lett, nagyterme 280, mobil színpados stúdiója pedig 200 néző befogadására alkalmas. A tervek szerint az előadásokon kívül számos kulturális rendezvényt is szeretnének megrendezni itt. Egyebek közt zenei előadásokat és kiállításokat is. A két nap eseményeiről készült film hamarosan itt látható.
Pár fotóm az átépítésről.
  

 
 
 


 2011  január 8.

Esküvő szalon kiállítás.

Eljött a január elmúlt a karácsonyi és szilveszteri nyüzsgés. Ez után a bálozás következik a sorban. Azaz sokan vannak akik a 2011-es évet tűzték ki esküvőjük évének. Ők bizony jó ha időben elkezdik szervezni azt a bizonyos nagy napot, hogy minden elképzelésük szerint alakuljon. Ehhez nagy segítség évek óta az esküvő szalon kiállítás elnevezésű rendezvény ami idén sem marad el. Január 8-án és 9-én a szervezők a Képtárba várják a házasulandókat, akik ismét számtalan lehetőség közül választhatják ki a számukra legmegfelelőbb kiegészítőket, szolgáltatókat a nagy napra. Az érdeklődők több mint 50 kiállítóval találkozhatnak. Esküvői ruhaszalonok, éttermek, fotósok, szépségszalonok, virágüzletek bemutatkozását láthatják, valamint a rendezvény alatt bemutatókon is részt vehetnek. Ki lehet próbálni kinek hogy állna egy tökéletes esküvői frizura. A rendezvény a két napon 11-19 óráig látogatható és valaki a látogatók közül megnyerheti a 700.000 forint értékű nyereménycsomagot. Mindenkinek jó készülődést kívánok, segítségül pedig ajánlom látogassák meg esküvői infó oldalamat is ahol több mint 80 szolgáltatót találnak meg egy helyen.
  

 

 
2011 január 7.

Újra bővült a környezetbarát autóbuszpark.

A Vasi Volán helyi autóbusz pályaudvarán felsorakozott ismét hét Credo típusú korszerű környezetbarát autóbusz. Délben ünnepélyes keretek közt megtörtént az átvétel is. Papp László vezérigazgató úr átvette a flotta hét új tagját , ezzel már tizennégy csendes szinte füstmentes tömegközlekedési eszköz szállítja utasait városunkban. 2009-ben volt az első csapat bevetése ami nem kis népszerűségre tett szert. Köszönhető ez a világos, praktikus, korszerű, tiszta, és több esetben fűtött tömegközlekedési eszköznek. Jó arányban újult meg a járműpark mert a harminckét darabból már tizennégy le van cserélve. Sajnos a maradék járművek közt van olyan is amivel épp a napokban találkoztam, és fekete füstjével szinte átláthatatlanná tette fényes nappal a Szelestey utcát. Valamint olyanban is utaztam az év elején amiben bent hidegebb volt mint kint és az ablakok belül voltak lefagyva. Az utasok kapargatták a jeget hogy lássák épp hol járnak, mikor kell leszállniuk. Sajnos mindig vannak negatívumok is, de bízom benne hogy mindig javul kicsit a színvonal. Ahogy a jegyek ára is emelkedik. Itt hívnám fel a figyelmet hogy januártól a helyi autóbusz jegyek ára megváltozott, így az eddig 200 forint helyett 220 forint lett. A gazdaságosabb tízes kiszerelés ára pedig 1900 forintról 2000 forintra emelkedett. Köszönjük a korszerű és látványos beruházást, Polgármester úrnak az ünnepi beszédet, mindenkinek további biztonságos, jó utazást kívánok!
Pár pillanat és az új járműpark. Fotó forrás az internet
  

 


 2011  január 6.

Mentési gyakorlat a csótó jegén.

A Ma délelőtt jégről, illetve jég alól mentési gyakorlaton vettek részt a szombathelyi tűzoltók. A szimuláció során a mentősökkel együtt a Csónakázó tó vizéből mentették ki a búvárokat. Látványosak és egyben megdöbbentőek az ilyen gyakorlatok. A tűzoltóknak több ehhez hasonló látványos gyakorlatuk is van. De visszatérve a tó jegére. Pár napja mikor arra jártam láttam több embert is a jégen sétálni. Még kutyafuttatónak is használta valaki. Akkor lényegesen hidegebb volt ugyan, de én emlékezetem óta még soha nem volt engedélyezve a jégen semmiféle mutatvány. Persze ennek ellenére ki nem volt még gyermekkorában a tiltás ellenére a jégen. Jó nagy hidegek is voltak régebben és csak csak rámerészkedtünk mi is. Kicsikét és a szélén inkább. Na de évek óta megszemlélem a befagyott tavat mert összességében szép látvány, egészséges a friss téli séta meg amúgy is pár téli képet ott is be lehet gyűjteni. Szóval mivel többször jártam már arra mikor be volt fagyva a tó, láttam ezt azt. Például láttam már a jégen korizó, kerékpározó, motorozó, sétáló, szánkózó, kutyát futtató, de még babakocsit toló embert is. És akkor nem is de mikor ilyen gyakorlat van azonnal beugrik a kép ezekről a jégre merészkedőkről és hogy mekkora bajba kerülhetnek egy másodperc tört része alatt. A jeges vízben pedig hihetetlen rövid idő alatt megtörténik a kihűlés és fulladás .Nem beszélve arról milyen körülményes egy ilyen mentés. Nos a tó vize egyébként már hetek óta be van fagyva, de mindenki jól gondolja meg mikor merre sétál. A jégre lépni továbbra is tilos és életveszélyes. Ez egyébként soha nem is volt másképp akár milyen hideg van. Gondolom azért ebben szerepe van a szomszédos műjégpályának is, hisz ha igazi nagy hideg van akkor a sárvári tavon a Fertőtó, és Balaton jegén engedélyezett a kijelölt helyeken a csúszkálás.
Pár pillanat a gyakorlatról. Fotó forrás az internet
  

 
  
decemberi események