A kategóriában található bejegyzések: 17
Mutatott bejegyzések: 1-10
Oldalak: 1 2 »

szeptember 29.„Az Itthon vagy – Magyarország, szeretlek! hétvégét azért hívtuk életre, hogy Szent Mihály ünnepén - a közmédia csatornáinak segítségével - két napos, tematikus műsorfolyam keretében megmutassuk, milyen szép az országunk, mennyi értéket őriz, és milyen csodálatos emberek lakják. Szeptember 28-29-én arra buzdítjuk nézőinket – éljenek bárhol is a világban -, hogy kerekedjenek fel, látogassanak haza szülővárosukba, szülőfalujukba, s ünnepeljenek azon a helyen, ahol igazán otthon érzik magukat. Szent Mihály napjának üzenete éppen ebben rejlik: újra felfedezni értékeinket, összetalálkozni, s együtt lenni azokkal, akikkel közösek a gyökereink, mert összeköt bennünket valami: magyarok vagyunk. Éljünk bárhol is az országban, vagy akár a nagyvilág legtávolabbi szegletében, gondolkodjunk sokféleképpen, egy valami biztosan közös bennünk: ez a hazánk, itt vagyunk itthon. A hétvége zárásaként, szeptember 29-én vasárnap, este fél tízkor az ország több mint 1300 településén egy időben lobban majd fel Szent Mihály tüze – összetartozásunk szimbólumaként.”


Sajnos Szombathelyen ez a program nem fogott ki egy szép csendes őszi délutánt. Az eső már délelőtt esni kezdett, és nem változott ez délutánra sem. Ezért, a Fő térre tervezett fellépéseket, az Agora szalonba, és pincegalériába költöztették a szervezők. Természetesen a táncos bemutatók, e miatt a helyszínhez igazodó csökkentett létszámú csoportokkal valósulhattak meg. „Virtus” nevet kapta, az egészen estig kitartó, a Kárpát-medence hagyományos értékeit bemutató zenés, táncos műsor, melyben többek közt, a Westside tánccsoport, az Ungaresca, a Szökős, a Muravidéki, és a Dr. Pesovár Ernő AMI néptánc együttesek, a Boglya, Koprive, Karak, zenekarok, valamint Meggie & Géza, és a Rézfúvós Quintett szórakoztatta az érkezőket. Tették ezt váltogatott helyszínen, és percről percre változó forgatókönyvvel. Mindez a kedvezőtlen időjárásnak köszönhető. De a szervezés toppon volt, és a kicsi hely ellenére, igen hangulatos, kissé néha családias hangulatú, de zökkenőmentes rendezvényt prezentáltak. Sajnos még az őrtűzgyújtás is meghiúsult, helyette a szökőkút megvilágítását sikerült összehozni egy rövid időre. Ez sem volt túl biztonságos ekkora esőben. Az érdeklődés változó intenzitású volt. Tán legnagyobb rajongói körrel, a gyermek táncosok rendelkeztek. Végül városunk polgármestere röviden összefoglalta, miért is jó magyarnak lenni, miközben az ablakból megtekinthettük a kivilágított szökőkutat. Hogy maga a tűz gyújtás sem maradjon el a záró táncot fáklyás háttér fogta körül, szimbolizálva a tervezett őrtűzet.


„A régiek az évkör harmadik fordultával, az év harmadik kapujában fejezték be a betakarítást, lezárva ezzel a mezőgazdasági évet. Eleink a "Tűz angyalának” napján pásztortüzeket gyújtottak, jelezve a kinti legelőkről hazatérők útját, s azt, hogy hamarosan a nyáj és a pásztor is megpihenhet az otthoni világban. Mihály nap fordulóján a parasztkalendáriumban a terménnyel és az állatokkal való elszámolás után a vigasság 40 napos ideje kezdődik el. Ez a Kisfarsang ideje, a nagy őszi vásárok, lakodalmak, szüreti bálok időszaka, amikor Borszűrő Szent Mihály segedelmével még az újbor is kiforr. Örömünnepek sora veszi kezdetét, mert ilyenkor mindenki hazatalál… „

További fotóim a nyugat.hu oldalon, és itt láthatók.


szeptemberi események | Megtekintések száma: 532 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 Szeptember 29 | Hozzászólások (0)

szeptember 29.Szeptember 29-én a Szív a Szívért Egyesület programjai várták a Szívünk Napja – a Szív Világnapja rendezvénysorozatra kilátogatókat.  A borongós reggel ellenére, már tíz óra előtt kialakult egy kisebb sor a szűrőpont előtt. Főleg idősebbek érkezetek, de a fiatalabb generációt is láthatóan kezdi érdekelni egészségi állapota, és annak megóvása. A várakozókat Szombathely Város Fúvós Zenekara szórakoztatta, amíg az eső rá nem kezdett. A sátorban vérnyomás, koleszterin, testzsírtömeg, súly mérések szerepeltek, majd ezek  szakszerű kiértékelése következett. Akit kellett, orvosi tanácsokkal is elláttak. Délután a Savaria Plázában folytatódott az egészségprogram, ahol újraélesztési bemutató és gyakorlat, táncbemutatók és joga is várta az érdeklődőket.

 

További fotóim a nyugat.hu oldalon láthatók.

szeptemberi események | Megtekintések száma: 577 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 Szeptember 29 | Hozzászólások (0)

szeptember 28.Az őszi programok közt évről évre szerepel a Japán nap, amit a Magyar Japán Baráti Társaság – Szombathely szervez, az Agora Savaria Filmszínházban. A hely választás jónak bizonyul hiszen rendszeresen itt rendezik meg a kultúra e formája iránt érdeklődők nagy örömére a Japán napot. Az érdeklődés töretlen, a program, és látnivaló kínálat pedig minden évben kicsit változik. Az alap az előtérben berendezett kiállítás, a falakon látható. Ezen belül pedig a fodrászat, origami, arcfestés, japán viselet felpróbálása, japán írás, küzdősportok bemutatója, és további színpadi programok, amik közelebb visznek a kultúra megismeréséhez. Az ilyenkor elmaradhatatlan teaszertartás, a kard, fegyverzet, legyező, és bonsai kiállítás. Filmvetítések, előadások, tánc, az ízek világának megismerése a sushi bárban, majd egy fergeteges ütőskoncert. Összefoglalva ezek és hasonló dolgok várták azokat, akik szombat délután, ezt a programot választották.

  

  

További fotóim a nyugat.hu oldalon, és itt láthatók.
szeptemberi események | Megtekintések száma: 584 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 Szeptember 28 | Hozzászólások (0)

szeptember 28.Az „Itthon vagy ! Magyarország szeretlek”elnevezésű országos rendezvényhez csatlakozott, a XIV. Cycling AT-HU Epcos Kerékpáros Kupa , ahol egy határtalan élményben lehetett része annak, aki két kerékre pattant, és szombat délelőtt, teljesítette a 60 km-es távot. Az útvonal felénél, a fordulópont Ausztriában volt. A gyerek kategóriában a táv természetesen rövidebb volt. A résztvevők közé nem csupán a versenyzőket, nem csak verseny kerékpárokat várták. Bár ki részt vehetett, aki rendelkezett megfelelően felszerelt kerékpárral, és védőfelszereléssel. A Csónakázó tó mellett felállított indító ponttól, nagy létszámú kerékpáros csapat indult útnak pontban tíz órakor a kellemes napsütésben.

 

 

További fotóim a nyugat.hu oldalon láthatók.

szeptemberi események | Megtekintések száma: 580 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 Szeptember 28 | Hozzászólások (0)

szeptember 27.Fiatal, tehetséges művészek népszerű kiállító helyévé vált, az Agora kulturális központ, az emeleti szalon, és a pincegaléria. Szinte hetente mutatkoznak be alkotásaikkal szobrász, festő, fotó, és textil művészek. Ezúttal, egy fiatal festőművész, Bodó Mária munkáit láthatják az érdeklődők, „Időutazás” címmel. Mária a festészet mellett, grafikai eljárási módszerekkel is foglalkozik, melyek közül főleg a linóleum nyomatokkal tudja legjobban kifejezni az általa megragadott témákat. Diplomamunkája, a négy képből álló sorozat „Emlékek lenyomatai a jelenben „ címet kapta . Ez a sorozat bővült ki húsz képre, és került itt kiállításra. Alkotásain, régi családi fotók felhasználásával, átírásával, azok kopott alakjait jeleníti meg. A fotókon szereplő alakokat, környezetükből kiragadva, az általa létrehozott „jelen” síkjára helyezi. A képek határozottan jelenítenek meg korszakot, társadalmi réteget, viseletet, stílust. Így lesz egyfajta történelmi időutazás a tárlatból. Nyomok a múltból. A képekről visszaköszönnek, a lány gyermekkori emlékei is, mint például, nagyszülei pajtája, dohos kamrája, a hímzett terítők, a kredenc polcának széléről lelógó sorminta, vagy a jellegzetes nyomott hengermintás falsávok ismétlődő rendszere. A megnyitó érdekessége volt, hogy élőben is találkozhattunk egy hölggyel, akinek gyermekkori képéről készült az egyik itt kiállított mű. Mária tanulmányai alatt is több elismerésben részesült, mint PTE-MK Intézményi Szakmai Tudományos Ösztöndíj, Erasmus Ösztöndíj /Olomouc , és Köztársasági Ösztöndíj.

  

 

A kiállítás 2013 október 24-ig az Agora szalonban látható.

További fotóim a nyugat.hu oldalon láthatók.

szeptemberi események | Megtekintések száma: 606 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 Szeptember 27 | Hozzászólások (0)

szeptember 22.
 
 
Eljött az ősz, és ezzel szinte együtt érkezik a Savaria Múzeum hagyományos nagy rendezvénye, a Múzsák kertje.
E napon kinyitja hatalmas kapuját a múlt palotája, hogy mindenki betekintést nyerhessen a bent folyó munkákba, kiállításokba.
S hogy gyönyörű környezete, a múzeum kertje is benépesüljön e napon, erről a kitelepült mini múzeumok gondoskodtak. Lévén ősz, és szüreti időszak, a szőlő préselés, és annak levének kortyolgatása sem maradt el.
A kellemes napsütéses délutánon sokan érdeklődtek a múlt eseményei, tárgyi emlékei iránt. Rengeteg gyermek tette próbára képességeit a különböző, kreatív feladatok megoldásával. Játékos formában vettek részt a kutatásokban, kincskeresésben, restaurálásokban.
E közben zenei programok is szórakoztatták az érkezőket. Akik megéheztek, azokat Márti néni büféje látta el finomságokkal. Évről évre mindig kerülnek elő újdonságok a rendezvényre. Így volt ez idén is. Valamint e napon nyílt meg, a városunk rejtett kincseit bemutató kiállítás is mely a „Helyi érték” címet kapta.
A kiállítás 2014 január végéig látható a kőtárban.
 
 
 
Fotóim ismét két galériában láthatók.
Első a nyugat.hu oldalon, második pedig itt található
szeptemberi események | Megtekintések száma: 617 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 Szeptember 22 | Hozzászólások (0)

szeptember 21.
A szombati nap már jobbnak bizonyult, legalább is ami az időjárást illeti. Az érdeklődés is nagyobb volt láthatóan, de hogy a várt eredményt hozta e, azt nem tudni. E napon ugyanis több rendezvény is zajlott városunkban. Kint töltött időm alatt láttam ugyan kedélyesen borozgatókat, de ugyanakkor sok üres poharat is felfedeztem. Láthatóan, a tikettes fizetéshez is hozzá szoktak, a pénteki kezdeti problémák után a vendégek. Bár az, hogy végül az esetleg megmaradó fizető eszközt nem lehetett visszaváltani, kissé elgondolkodtatta az embereket. A műsort hallgatva különös érzés kerített hatalmába, látva a komótosan lelassulva borozgató, beszélgető társaságokat. Tán lehet hogy hiányzik egy efféle közép korosztály számára, nem túlzott brutál hangerővel hangosított, szabadtéri szórakozóhely. Ahol tudnak összejönni, kulturáltan iszogatni, zenét hallgatni, beszélgetni, úgy hogy sem egymást, sem lakókörnyezetüket ne zavarják.
Annyi volt még feltűnő, hogy nem voltak felpörögve az emberek, nem zizegtek, nem voltak feszültek, ingerlékenyek,  mint mostanában mindenhol, és mindenkor. Még a kisgyerekek is nagyokat kortyolgattak poharukból, ahogy azt szüleiktől látták.

 
 
Szombati fotók galériája ide kattintva látható.

szeptemberi események | Megtekintések száma: 588 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 Szeptember 21 | Hozzászólások (0)

szeptember 21.A kulturális örökség napja alkalmából, és a Claudia Cukrászda jóvoltából, különleges római kori édességeket kóstolhattak az Iseumba délután érkezők, közel másfél órán át. Az édességek érdekessége volt, hogy elkészítésüket korabeli alapanyagok felhasználásával próbálták korhűvé tenni. Konkrét receptek híján, kutatásokra hagyatkozva állt össze a kép, majd az édesség maga. Az édességek mellé bort, és zöld lét kóstolhattak az ínyencek. Mindezeket Udvardi Balázs restaurátor díjnyertes, római hangulatú kerámia edényekből fogyaszthatták el. Az edények a helyszínen megvásárolhatók voltak. Az érdeklődés az édességek és italok irányában viszonylag jelentősnek mondható. A mai kóstoló csupán első állomása volt, egy a jövőbeni tervek közt szereplő, több fogásos római lakomának. De erre a lakomára kicsit még várni kell.

 

A kóstoláson készült fotóim a nyugat.hu oldalon láthatók.


szeptemberi események | Megtekintések száma: 548 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 Szeptember 21 | Hozzászólások (0)

szeptember 20.


Sajnos az időjárás nem kedvezett a két napos rendezvény nyitó napjának. Pedig a vendég csalogató verklis, muzsikájával, és egyedi stílusával, már az Aréna utca sarkánál csalogatta az arra járókat, egy hangulatos borkóstolós estére. Valahogy mégis lassan potyadoztak csak, a Történelmi Témaparkba befele. Odabent is tényleg minden készen állt, egy sikeres Bacchus bornapra, de a megnyitóra sajnos megérkezett, minden szervező, és résztvevő rémálma, a hatalmas eső. Egész nap csak jöttek mentek a felhők, és tessék, mikor kellett esnie? Pont mikor valami kezdetét venné. Így aztán aki bent volt, az maradt, aki jött volna, azt jó részt elriasztotta az eső. Néhányan, a bátrabbak közül az eső után még befutottak, de ez a nap már le lett írva. Hiába a finom minőségi borok, a hatalmas velős, és zsíros kenyerek, az ízletes kecskesajtok, és igazi csokoládé különlegességek, vagy a látványosan kiállított pálinkák, itt az időjárás mindent eldönt. A programok természetesen a tervek szerint kezdődtek, és próbáltak életet lehelni az eső áztatta kertbe, és a vendégekbe. Hozzá teszem, a szervezők mindenre gondoltak, hiszen egy nagyméretű sátor is van a területen, sőt egyszer használatos esőkabátokkal is felkészültek. Ezért bízom benne, hogy a szombati napon senkit nem tart majd vissza egy kis zápor, hisz elázni jó esetben csak belülről lehet majd, ha valaki nem vigyáz.


 

 

További fotóim a nyugat.hu oldalon és itt láthatók.


szeptemberi események | Megtekintések száma: 562 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 Szeptember 20 | Hozzászólások (0)

szeptember 17.Különleges élményben lehetett részük azoknak, aki kedd este, Pálfi Gyöngyvér szobrász, és Péter Eszter textilművész társaságát élvezhették, alkotásait megtekintették, az Agora pincegalériában. Itt állították ki, a két tehetséges művész alkotásait. A kiállítást egy harmadik művészetben érintett barátnőjük, Sztranyák Zsófia nyitotta meg, és ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A megnyitót Tanai Erzsébet, és Pothárn Ágnes népdalénekes műsora színesítette. Eszter és Gyöngyvér ugyan teljesen különböző anyagokkal dolgoznak, mégis hasonló ösvényen haladnak. A hagyományos anyagmegmunkáláson túllépve, kortárs matériákat beleszőve, beletapasztva hozzák létre műveiket. Munkáikban fontos szerepet játszik, az erős stilizáció, és az organikus formavilág, formakincs. És valóban végignézve a műveket elmondhatjuk, hogy a két lány kezében valódi kincs van. Az egybegyűlt érdeklődők, barátok, barátnők, művészetkedvelők, közösen, és alkotói közreműködéssel nézhették át a műveket. Érdekes volt, hogy szinte mindenki mást mást látott bele az érdekes alkotásokba.

 

 

További fotóim a kiállításról, a nyugat.hu oldalon láthatók.

szeptemberi események | Megtekintések száma: 624 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 Szeptember 17 | Hozzászólások (0)


1-10 11-17