class="mod-forum">

 

Ez-az városunkról ami nem a politikáról szól. 

Ha bár melyik hírhez vagy eseményhez hozzáfűznél valamit a fórum oldalon a szombathelyi témáknál megteheted.

 
 
2011 február 26.

Japán kulturális találkozó.

Japán kulturális találkozó volt 2011 február 26,-án a Savaria Egyetemi Központban. A rendezvényt az Ataru ütőegyüttes és a Szombathelyi Japán-Magyar Baráti Társaság szervezte. A megnyitóra reggel 9 órakor került sor, ezt követően egészen este 8 óráig előadások ,kiállítások, bemutatók várták az érdeklődőket. Az előadásokon többek közt hallhattak a XXI. századi Japánról ,hogy mire kell figyelnünk ha japánokkal kommunikálunk, a kardokról a budhizmusról . Részt vehettek teaszertartásokon, kimono történeti előadáson, japán táncházon karate és kardforgatási bemutatón. Megtekinthettek különböző japán kultúrával kapcsolatos kiállítást, vásárolhattak ajándéktárgyakat és megkóstolhatták a jellegzetes ételeiket. A nap végét a 19 órakor kezdődő Ataru ütőegyüttes koncertje zárta. A megrendezés helyszíne szerintem jobb választás volt mint a tavalyi rendezvényé, amit a Savaria moziban tartottak. Világosabb tágasabb átláthatóbbnak tűnt. Mind e mellett azt éreztem ide kevesebben látogattak el mint oda. De persze lehet csak én láttam így.
Pár fotóm.
  

 
 
                  

További fotóim a rendezvényről itt találhatók.

2011 február 26.

Oladi Farsang farka.

Az Oladi ÁMK, igazodva az évszakok és hagyományok váltakozásaihoz most egy télűző szertartással egybekötött „Farsang farkának jeles napja” elnevezésű rendezvényt szervezett kicsiknek és nagyoknak. A program már kora délután kezdődött kézműves foglalkozásokkal, ahol a gyerkőcök és természetesen szüleik is elkészíthették a jelmezt maszkot amiben később utolsó útjára kísérhették a kiszebábot. Ahogy elkészültek máris felsorakoztak az udvaron, hatalmas lármát csapva csörgőkkel kereplőkkel. Ezzel is jelezve hogy a tél elűzésére készülnek. A szép számmal összegyűlt csapat levonult a Perint patakhoz, és frappánsan fogalmazott gondolatokkal bocsátották a bábot utolsó útjára, miután felgyújtották. A kissé átfagyott társaságot forró tea és frissen elkészült fánk várta az intézményben, ahol folytatódott farsangi mulatság . A farsangi rajzpályázat eredményhirdetése után táncház, tánctanítás is volt a Gencsi Hagyományőrzők és a Boglya zenekar közreműködésével.
Pár fotóm a rendezvényről.
  

 
 
 
                  
 
      További fotóim a rendezvényről itt találhatók.2011 február 25.

Rönkhúzáson a Reguly sulisok.

Nagy feltűnést keltett a Reguly Antal iskola rendezvénye. Február vége a farsangi szezon és egyben a tél végét jelenti. Ennek keretében rendezett az iskola hagyományőrző rönkhúzást. Hogy a felhajtás igazi ütős legyen kivonultak az utcára is ahol egy nagyobb kötr tettek meg. A forgalmat erre az időre a rendőrség elterelte és biztosította a zavartalan vonulást. A sulisok és tanáraik, de még a szülők egy része is beöltözött az alkalomra. Hatalmas lármával vonultak végig az utcákon és végül visszatértek a kiindulópontra az iskolába ahol folytatódott a bulizás.
Pár fotóm a rönkhúzásról.
  

 
 
 
 2011 február 23.

Bontás és építés.

Új év új gondolatok és tervek születtek. Ehhez igazodva kezdődnek a bontások és építések. Gondolok itt például a Kossuth Lajos ,és a Kőszegi utcák épületeire. Ne is olyan rég fejeződött be a Kossuth Lajos utcában egy régi lerobban t állagú épület teljes felújítása, amit végül a Polgármesteri hivatalhoz csatoltak , nem mint ha nem lenne az a hivatal már a maga több emeletes épületével és hatalmas alapterületével elég nagy, plusz a volt OTP helyén kialakított okmányiroda is ide tartozik. Most gyarapodtak az ügyéntézés helyiségei. Hisz ügy az mindig van és mindig több. Na de nem is ez a téma itt most hisz legalább szépen egymás mellett van most minden iroda épület. Hanem a pár házzal lejjebb bontási munkák kezdődtek, sőt már le is zajlott mostanra. Pontosan mi is épül ide, egy több szintes lakóház vagy épp egy üzletház még magam sem tudom. Minden esetre ez a bontás nekem nagyon megtetszett mikor arra jártam és készítettem pár fotót hamar. Csak annyit tudnék a képekhez fűzni hogy egy kapu a semmibe. Vagy a házszám a lényeg, a többi nem számít.
Pár fotóm a semmibe nyíló kapuról.
  

 
A másik említett és pillanatok alatt megtörtént bontás a Kőszegi utcában történt ,a mozival szembeni területen. Persze tudom arról volt szó korábban már hogy felújítás kell nekik. Voltak huzavonák épület tulajdonosokkal is, volt szó arról is hogy a Savaria Szállónak szükséges parkolóhelyeket alakítanak ki valahol itt. Na de ezek el el tűnő felvetések lettek. És egy hétvégi délután pont arra sétáltam mikor láttam hatalmas erővel felálványozzák a házakat és már indult is a tetők bontása. Arra gondoltam tán felújítás kezdődik. De másnap már láttam hogy ez bizony túl fut egy szimpla felújításon. Pillanatok alatt tűntek el sorban a házak. Persze egy omladozó házikó csak ott maradt közöttük. Hogy azzal mi a terv még eddig nem tudtam meg. Minden esetre azt a házat innen is onnan is alaposan kitámogatták ,mert hogy talán az összes közül ez lenne az egyetlen ami magától is össze bírna dőlni.És pár nap múltán már csak hűlt helye maradt a pár háznak, amikért zárójelben megjegyezném abszolút nem kár. Hacsak azért nem mert a réges régi Szombathelyi utcaképet idézték. De ha az utcán végignézünk mindkét oldalon magasabb házak vannak végig. Ez pedig a közepén valahogy bennragadt, ahogy bent ragadtak a lakói is, akiket azért már egy ideje sikerült kilakoltatni azaz áthelyezni. Mert ahogy a ház is eben a mostani lerobbant állapotában úgy a benne lakók is kissé rontottak a városképen. Persze senki ne gondolja azt hogy most majd az utcakép egységessé válik és hasonló szintmagasságban építenek a helyükre. Mert nem . Hasonló méretű házakat terveztek ide amiket ha az időjárás engedi már márciusban elkezdenek építeni elképesztően magas költségvetéssel. Az épületekben lakások irodák és vendéglátó egységek is helyet kapnak.Így marad a régi de mégis új lesz. És hogy a közbeékelődő 9-es számú ház majd a jobb vagy a bal oldali új épületre dől e vagy kifele az útra azt majd csak a szélirány dönti el. Mert hogy az első nagyobb szél rendbe teszi az majdnem biztos a mostani állapotában. De ez már legyen egy újabb probléma , bontás tervezés és építés. Ne hogy egy kosszal meg lehessen oldani valamit.
Pár fotóm a gyors bontásról.
  

 
 
 
 2011 február 22.

Újabb átépítések városunkban.

A Thököly utcai körforgalom kialakítását megelőzően, a VASIVÍZ ZRt. víz- és csatornarekonstrukciót végez, a Rákóczi Ferenc utcában. A Thököly utcától a Batthyány térig tartó szakaszon. A munkálatok a már elavult csőrendszer cseréjét jelentik, amik útbontással járnak. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra , valamint a parkolóhelyek átmeneti szünetelésére kell számítani. Az autóbuszok közlekedése nem változik, azonban a buszmegálló átmenetileg 30 méterrel előbbre kerül. A munkálatok február 14-én kezdődtek, és várhatóan március közepére készülnek el. A korlátozások kiterjednek egészen a Thököly úti autóbusz megállóig. Ott jártamkor is nagy volt a forgalom, egy egy sávon haladhattak a járművek és e közben a munkagépek is ide oda helyezkedtek. De ez nem is lenne problémás hisz már hozzászoktunk az efféle kisebb fennakadásokhoz, hanem a két sáv autó és a munkagépek között nem kellene még felelőtlenül a gyalogosoknak is átrohangálni itt ott . Épp elég figyelni mindenkinek a munkájára és a forgalomra. Kis kerülőre legyen már minden gyalogos is képes, ha nem akar az ásatás mélyére, egy markoló kanalába, vagy épp egy gépkocsi szélvédőjére, majd onnan rövid úton az ambulanciára kerülni.A mellékelt képen is épp egy mamika rohan át egy kritikus helyen. A munkálatok ideje alatt a vízszolgáltatás folyamatos lesz, az átmeneti korlátozásokról előre tájékoztatják az érintetteket. Ha a munka ezen része elkészül akkor kezdetét veszi az igazi felfordulás és közlekedési káosz a belvárosban hisz az új körforgalmi csomópont építése veszi kezdetét ezen a helyen. Úgy hogy amit jelenleg ott láthatunk az még csak a bemelegítés.
Pár fotóm munkálatokról. .
  

 
 
 
                2011 február 18.

Állt a bál az állatokért

Itt a báli szezon, s egymást érik a különböző jótékonysági és egyéb bálok városunkban is. Ebből ragadtam ki egy olyat amit első alkalommal rendeztek meg, az összejött társaság és a jó hangulat arra enged következtetni hogy nem utoljára. A jótékonysági bált az elhagyott, gazdátlan állatokért a Fekete István Állatvédő Egyesület és a Kutyamenhely alapítvány szervezte. A lebonyolítás helyszínéül pedig a Tó vendéglőt választották. A hely több bálnak volt házigazdája ezért rugalmasan kezelték a lebonyolítást. A rendezvényt Dr. Takácsné dr. Tenki Mária kulturális, társadalmi és külkapcsolati tanácsnok, a bál fővédnöke nyitotta meg. A talpalávalót is rutinos zenészek adták a Talabér-Czene duó személyében. A báli estét még színesítette az Ungaresca Táncegyüttes és a Mira Orient hastáncegyüttes bemutatója is. A mulatság vége előtt értékes tombola ajándékokat sorsoltak ki a szervezők. A mulatozás amin több mint százan vettek részt, áthúzódott a következő napra, legalább is a hajnali időszakra. Az állatvédőket szokatlan volt kutya , cica nélkül és ilyen csinosan látni. Az ő hétköznapjuk ugyanis nem öltönyben és kosztümben zajlik. Bízzunk benne hogy ezen az estén nem szökött meg és kóborolt árván egyetlen állat sem .
Pár pillanat a rendezvényről .A készült filmes beszámoló az állatbarát oldalon látható hamarosan.
  

 
 

 

 
2011 február 13.

Jégkarnevál

Eljött a farsangi időszak, vagyis inkább már a vége fele közeledik. Városunkban is sok helyen báloztak, farsangoltak az emberek. A vállalkozó szelleműek ezt természetesen jelmezekbe öltözve teszik, és biza ők teszik ezt helyesen hisz így van igazi hangulata a dolognak. S mivel ezek a rendezvények a téli időszak rendezvényei nem feledkezhetünk meg a már már híressé vált jégkarneválról sem. S hogy mitől is vált híressé. Nézzük csak. Például az elmaradhatatlan fürdőruhás korizástól, az ötletes jelmezesektől a rengeteg ügyességi versenytől, a feledhetetlen jó hangulattól, amit a friss levegőn tölthetnek a részvevők és végül a hagyományos tűzijátéktól. Persze sorolhatnám még hogy mi minden tetszik ott ,de nem teszem, inkább tegyék meg helyettem a fotók amik vasárnap készültek. Kellemes időjárás, de persze mégis télies. Ez lenne a legjobb megfogalmazás, így a fürdőruha sem vizes nem lett sem pedig nem fagyott a jégre. A jelmezeseket pedig jó időre reflektorfénybe helyezte a felhőkön áttörő nap sugara. Ennél szebben nem is alakulhatott volna a délután. S hogy mi mindenben vehettünk rész? Jéghoki bemutatón, fánk evő versenyen, tánc bemutatón, jelmezes felvonuláson, tüzes játékokon , fakutyázáson, tortaevésen, fürdőruhás korizáson, tombolasorsoláson tűzijátékon és jégdiscon. Kellemes élhető létszám volt , jöttek kicsik nagyok idősek fiatalok. A 24 éves jégpálya tombola nyereményit a pálya nyitása óta üzemelő kori kölcsönző állította össze és ajánlotta fel a rendezvényre. Külön felsorolás nélkül, köszönet mindenkinek akik aktív részesei voltak annak hogy emlékezetes maradjon a 2011-es szombathelyi jégkarnevál.
Pár fotóm a jégkarneválról .További fotók itt találhatók.