class="mod-forum">

 

Ez-az városunkról ami nem a politikáról szól. 

Ha bár melyik hírhez vagy eseményhez hozzáfűznél valamit a fórum oldalon a szombathelyi témáknál megteheted.

2010 november 29.

Az első nagyobb havazás ideért.

Az előrejelzések kissé előbbi időpontra tervezték ugyan ezt a hótakarót, de ugye ami késik …... Persze benne volt már a levegőben vagy inkább a programokban. Hisz a napokban több olyan program is követte egymást ami szinte megkívánt volna egy kis hószállingózást hogy hangulat is télies legyen. A jégpálya nyitás az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyi vásár kezdete, stb. Ezek mind mind közelebb csalogatták a hópelyheket. És végül a Savaria Múzeum adventi rendezvénye a betlehemezőkkel, na ennek aztán nincs az a hóesés ami ellen tudott volna állni. Ezért aztán a e délutánon azaz vasárnap délután szép csendesen de annál nagyobb látvánnyal beterítette városunkat a hó. Szép volt a látvány este ,éjjel és még reggel is. De tudtuk hogy ez amilyen szépen látványosan jött ugyan olyan gyorsan és látványosan fog távozni .A látványát itt már negatív értelemben sajnos. És így is lett, ezért hogy kicsi maradjon emlékezetemben, lefotóztam este is és reggel is.
Pár fotóm a havas napokon készült.
  

 
 
                  
                               

 2010 november 28.

Savaria Múzeum adventi készülődés.

Az adventi készülődés kezdetén a Savaria múzeum is szervezett programot amire 28,-án 10-18 óráig lehetett ellátogatni. A múzeum ezen rendezvényt első alkalommal rendezte meg. Délelőtt kevesen voltak ugyan, de a jó vasárnapi ebéd után már többen választották ezt a délutáni programot. Családok, kisebb nagyobb gyerkőcökkel, felnőttek és nyugdíjasok is jöttek, nézelődtek alkottak. Az alkotásban aktívan részt vettek a múzeum dolgozói is. Készíthettek karácsonyi díszeket papírból vagy textilből, festegethettek és kézműves foglalkozáson is ügyeskedhettek. Valamint mézes sütiket gyárthattak, és saját maguk helyezhették a sütőlapra. A bejáratnál forral borral , teával vártak minden látogatót. Később a frissen elkészült mézes sütiket is megkóstoltatták a vendégekkel. A délutáni program része volt a zalaegerszegi Szikla együttes adventi koncertje, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes betlehemese, és DR Horváth Sándor előadása. A nap családias hangulatban kellemesen telt, és külön jó hangulatot teremtett az ódakint óriási pelyhekben hulló hó. Dr. Nagy Zoltán múzeum igazgató elmondta, örül hogy jól sikerült a rendezvény, hogy a gyermekek mellett a szülőknek is sikerült szórakozást nyújtani, és mind ezt egy helyen. Az idei első alkalom után szeretné e programot rendszeressé tenni. Ezen a napon a múzeum 50%-os belépővel volt látogatható.
Pár fotóm a múzeumban készült. Filmes összefoglaló a nap eseményeiről hamarosan.
  

 
 
 
 
"Szombathelyi advent 2010"

Városunk Fő tere ismét benépesült, és ez már szinte év végéig ki is tart. A "Szombathelyi advent 2010" című programsorozat garantálja mindezt. Melynek tartó pillére a karácsonyi vásár a hatalmas feldiszített fenyőfával a vásártér közepén. A rendezvények hivatalos megnyitója ma azaz szombat délután 16.40- kor kezdődik. Polgármesteri Hivatal Versmondó Stúdiójának irodalmi összeállítása után 17 órakor városunk polgármestere nyitja meg a rendezvényt aminek fénypontja az ökomenikus szertartás keretében, az óriás adventi koszorú első gyertyájának meggyújtása lesz. Ez után "Bevásárlók éjszakája" névvel vásáron kívüli üzletek is szeretettel várják vásárlóikat egészem 22 óráig. Karácsonyig, a vásár ideje alatt több műsor is szórakoztatja majd az érdeklődőket és nézelődőket.

Az adventi készülődés kezdetén a Savaria múzeum is szervezett programot amire 28,-án 10-18 óráig lehet ellátogatni. A múzeum ezen rendezvényére 50%-os belépővel lehet bejutni ahol kézműves vásár és foglalkoztató, a zalaegerszegi Szikla együttes adventi koncertje, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes betlehemese, és DR Horváth Sándor előadása hallgatható illetve nézhető meg. Mind a Fő téri, mind pedig a Savaria Múzeum rendezvényéről, rövid filmes beszámolót készítek amit kicsit később itt megtekinthetsz.
Pár fotóm az első napon készült.
  

 
 
 

Az advent 2010 rendezvénysorozat megnyitójáról készült filmes összeállításom.
 

 
 
2010 november 24.

Jégpálya nyitás a hét végén.

Az idei szezon sem indul korábban mint a tavalyi. Szinte napra pontosan november hónap végén. Persze így lehet ez gazdaságos. A téli sport kedvelői már rég várják ezt a napot. November 27. szombat délután 5 óra. Ez lenne a kezdet és a vég az persze megint bizonytalan. Ismét lesznek programok rendezvények Mikulás buli és jégkarnevál is. És persze sok egyéb. Ja és a hangulat része a forró tea forralt bor stb. ezek sem maradnak el idén sem. A belépő díjak természetesen emelkedtek, hétköznap 700 hétvégén 800 Ft, a nyitva tartás a megszokott egy pihenővel a nap közepén. A jég is had pihenjen kicsit. Nos akkor mindenkinek kellemes csúszkálást kellemes időtöltést kívánok.Én minden esetre már összeszedtem a felszerelésem.nyitva tartás: Hétfőtől-csütörtökig: délelőtt 7-13.30-ig délután 17-19-ig Péntek-szombat-vasárnap és ünnepnapokon: délelőtt 9-13-ig délután:14-19.30-ig "Jég veletek"
Két fotóm a tavalyi szezonból ízelítőül.
  

 2010 november 20.

Japán nap a Savaria filmszinházban

A Magyar-Japán Baráti Társaság szombathelyi csoportja a sikeres tavalyi rendezvény után idén november 20.-án ismét Japán Napot tartott az új külsőt kapott AGORA Savaria Filmszínházban. A kora délután, Ito Tecuo- Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere valamint Dr. Vihar Judit, az MJBT elnöke köszöntőjével kezdődő programok egészen estig, az Ataru ütőegyüttes koncertjéig tartottak. Az egész délután át tartó eseményen a tradicionális és a modern japán kultúra legnépszerűbb elemeivel ismerkedhettek meg a látogatók. Akik voltak is szép számmal. A megnyitó beszéd különlegességének számított, hogy a nagykövet úr beszédét magyarul mondta, alátámasztva ezzel is Japán fejlettségét. Amire városunk polgármestere is kitért pár szóban, mikor is említést tett a Japán kis tévékről és magnókról amik végig kísérték fiatal korát. Valljuk be nem csak ő volt ezzel így. Már a megnyitóra is sokan összejöttek és az érdeklődés egyre csak nőtt. A programok közt, sport bemutatók, Japán tánc, Kimono bemutató, origami, képeslap és Japán baba készítés, anime rajzolás ,színezés Japán kard bemutató, arcfestés, Japán baba és ajándéktárgyak árusítása, előadások, filmvetítések, kiállítások szerepeltek. Hogy ne csak szemünk csodálkozhasson rá a kultúrára, a sushi bár, remek alkalom volt arra, hogy a Japán ízvilágba is belekóstolhassunk. Természetesen ennek igazi stílust a két evőpálca adott. Sokan kipróbálták az étkezés e formáját. Szerintem kicsit több fény elkelt volna több helyen is, mert a kimono kiállítás szövege alig volt olvasható ahogy az arcfestés és a kardbemutató valamint a folyosó, ahová leültek az emberek egy jó sushira, szintén takarék fényre volt állítva. A színpadon zajló eseményeknek sem ártott volna kis kiemelő fény. De ettől eltekintve egy tartalmas jól szervezett látványos délutánt tölthettünk a Japán kutúra jegyében. A Magyar-Japán Baráti Társaság szombathelyi csoportja 2009. június 10-én alakult.
Pár fotóm a rendezvényen készült.
  

 
 
 2010 november 16.

”Cifra Szoba Mérából” című kiállítás

„Cifra Szoba Mérából” címmel nyílt kiállítás 2010 november 9.-én az AGORA-Gyermekek Házában. A kiállítást Deésy Gábor elnökletével a győri Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület gyűjteményéből rendezték. A kalotaszegi falvakra jellemző, hogy az épületeken belül a legszebb a cifra cifraszoba. Bútoraikat virágmintákkal színesre festik. A piros, a sárga, a kék, és a zöld a leggyakrabban használt színek. A szobában a legdíszesebb a tükör és a mennyezetig varrottas párnákkal megrakott nagyméretű vetett ágy. A kiállítás 2010 december 3.-áig tekinthető meg Szombathelyen a Jászai Mari ut.4 szám alatt.
Pár fotóm ízelítőül.
  

 
                  

 
2010 november 12-13.

Márton-napi kirakó

Immár hagyományosnak mondható az AGORA – Gyermekek Háza szervezésében a Márton-napi kirakó. A Szent Márton hét egyik két napos rendezvénye idén igazi kellemes őszi napsütésben zajlott mind péntek délután, mind pedig szombat délelőtt. Ehhez igazodva alakult az érdeklődők száma is. Kicsik és nagyok egyaránt nagyon élvezték a játszóprogramot, próbatétételeket amiket Szent Márton életével kapcsolatosan alakítottak ki a szervezők. Itt játékos módon eleveníthették fel a Szent Márton naphoz kapcsolódó hagyományokat, szokásokat. Kilenc feladatot kellett teljesíteni a vállalkozó szellemű résztvevőknek, elvégzésük után egy emléklapra kaptak igazoló pecsétet amivel a végén jelentkezhettek az ajándékukért. Pénteken a Ziránó bábszínház szórakoztatta az arra járókat, szombaton pedig a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes adott ízelítőt táncaikból. A talpalávalót a Boglya Népzenei együttes szolgáltatta. Végül a néptáncosok táncba vitték nézőiket is. A kellemes két napnak egyetlen szépséghibája a mindkét nap fel fel tűnő hajléktalan hőzöngés volt ami kissé megriasztotta a gyerkőcöket.
A rendezvényen készült pár fotóm.
  

 
 
                  

A rendezvényen készült filmes összeállításom itt látható. 
2010 november 12.

Lampionos felvonulás, és koszorúzás

Székesegyház – Szent Márton templom Lampionos felvonulás és Szent Márton szobrának megkoszorúzása A Savaria Legió által vezetett lampionos felvonuláshoz bárki csatlakozhatott. Ezt meg is tették nagyon sokan, így hihetetlen látványos felvonulás kerekedett. Bizonyára a jó idő is segített ebben, hisz ilyenkor már elég zord idő szokott lenni. Az megemlékezés és koszoruzás után a gyerekeket és fiatalokat megvendégelték Szent Márton kiflivel és teával. Útvonal: Székesegyház – Széchenyi utca – Fő tér – Savaria tér – Szent Márton utca -Szent Márton templom
Filmes összeállításom itt tekinthető meg.
 2010 november 6.

XV. Egészség-hét Szombathelyen

Kezdő rendezvényként az Agora Művelődési és Sportház adott helyet az egész napos szűrővizsgálatoknak.10-17 óráig különböző egészségügyi méréseket teszteket lehetett csekély várakozás után elvégeztetni, valamint e témakörben működő civil szervezetek is bemutatkoztak. És hogy senki ne unatkozzon a színpadon is történt ez-az a várakozók és érdeklődők szórakoztatására.
A szűrőnapon készült pár fotóm.
  

 
 
 <
 

 
októberi események