Oldalam teljesen politikamentes övezet.
Szombathely eseményei, hírei, rendezvényei,
kerülnek megörökítésre, képes, filmes formában.
Közérdekű információk, valamint esküvői 
szolgáltatók gyűjteménye található itt. 

Fotóim a múltból érkeznek, én a jövőbe nézek.
     
               
 

 Nyitólap | Profilom | Regisztráció | Kilépek | Belépés
Az Ön belépési neve Vendég | Csoport "Vendégek" | RSSÜdvözöllek Vendég
               

2021- től a SZOMBATHELYI MORZSÁK oldalon is sok helyi fotóm látható.
Kérlek látogassatok el oda is.

 
Block title
Kategória menü
2021.szombathelyi események [1]
2020.szombathelyi események [30]
2019.szombathelyi események [43]
2018.szombathelyi eseményei [42]
2017.szombathelyi eseményei [63]
2016.szombathelyi eseményei [150]
2015 szombathelyi eseményei [119]
2014 szombathelyi eseményei [107]
2013 eseményei [130]
Belépés

Honlap-menü
javascript://
A fejezet kategóriái
Keresés
Statisztika
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Block title

 

Ez-az városunkról ami nem a politikáról szól. 

Ha bár melyik hírhez vagy eseményhez hozzáfűznél valamit a fórum oldalon a szombathelyi témáknál megteheted.

 
 

2011 március 31.

Régészeti workshop.

Régészeti workshop Vasváron és Szombathelyen 2011 március 30-31-én. A Vasi Múzeumbarát Egylet azzal a céllal indította a „Civil kapcsolatok a történelem által” című programot, hogy létrehozza a múzeumpedagógiával foglakozó magyar és osztrák egyesületek hálózatát. A pályázat résztvevői megosztják egymással elméleti, gyakorlati és szervezési információikat, tapasztalataikat. Pályázati partnerek: Burgenländische Forschungs-gesellschaft (Eisenstadt), Museum für Baukultur (Neutal), Kulturverein Schandorf. A program első napján Vasvár és környéke volt terítéken. A vasvári Helytörténeti Múzeum kiállításaival ismerkedtek ahol középkori fegyvermásolatokat jelmezeket, és régészeti játékokat, majd a Domonkos Rendtörténeti érdekességeket tekintették meg. A látogatás házigazdái Dr. Kiss Gábor régész, Dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész, Drimmer László tárlatvezető volt. Délután a Vaskapu Régészeti Tanösvény és a vasvári sánc rekonstrukciójának megtekintése valamint az oszkói hegypásztori pincéknél borkóstoló, tánctanulás és kötetlen beszélgetés volt a program. Másnap Szombathelyen voltak programok. Délelőtt az Időcsiga – a Savaria Múzeum új a nagyközönség számára még nem látogatható időszaki régészeti kiállítás megtekintése, Farkas Csilla régész vezetésével, Hallstatt- kori monumentális oltár rekonstrukciójának bemutatása Edőcs Judit restaurátor előadásában, majd Bucsu község határából előkerült Kelta kard kiemelési és restaurálási történetét hallgathatták meg Kiss E. Csaba restaurátor előadásában. Délután régészeti séta Szombathely belvárosában, látogatás a Romkertbe és az Iseumba. Mindezt Varga Péter tárlatvezető irányította. Mindkét nap kellemes tavaszi napsütésben telt. A rendezvény a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg..
Pár fotóm a bemutatórol.
  

 
 
 
 
 2011 március 23.

Könyvbemutató a Savaria Múzeum kőtárában.

Ismét könyvbemutatóra került sor a Savaria Múzeumban szerda délután. Kalocsai Péter : Városi tömegközlekedés a Nyugat – Dunántúlon, 1867-1914 című könyvének bemutatója. Jó választásnak bizonyult a szervezők részéről hogy a korábban meghirdetett helyszínt a múzeum oktatótermét végül módosították a kőtárra, ugyanis meglepően nagy számú érdeklődőt vonzott ez a program, téma. A kiadványt prof.Dr.Majdán János történész, az Eötvös József Főiskola rektora ismertette, rendkívül meggyőző stílusban. Az ismertető előtt egy korabeli jelenetet adtak elő a Derkovits Gyula Általános iskola tanulói, „A szombathelyi villamoson” címmel. (játszódott 1912-ben) A diákokat Szekér Szabolcs készítette fel. A stílusos kellékek mellett, városunk régi fotóit láthattuk ahogy ezt annó a villamos ablakábol láthatták őseink. Kalocsai Péter kiragadva néhány érdekes részt könyvéből, körvonalazta a közlekedés kialakulását, változásait, annak fejlődését, és mindezt illusztrálta , többek közt Sopron, Pápa, Szentgotthárd, Keszthely, Kőszeg, Magyaróvár, és Szombathelyről készült fotókkal. Említést tett a közlekedési eszközökről a lovas kocsiktól a villamosokig .Közé szorítva a kerékpárt motorkerékpárt és az automobilt is.Említést tett arról is hogy a kövezett út ami nálunk is elsők közt megjelent például a Zanati úton az egy egy város gazdagságáról árulkodott, hiszen nem a poros, sáros úton zötykölődtek a járművek hanem kövezett úton haladtak. Beszélt a villamosítás időszakárol is. És végül dedikálta a helyszínen kedvező áron megvásárolható könyvét, ami nagyon jó minőségű anyagból készült, sok táblázatot, térképet és fotót is tartalmaz. A bemutató után kötetlen beszélgetésre is várták az érdeklődőket egy kis üdítő és pogácsa mellett.
Pár fotóm a bemutatórol.
  

 
 
 
 2011 március 15.

Ünnepi megemlékezés 1848 március 15.-éről.

Mikor eljön március és a 15.-ei ünnepi programot olvasgatom arra gondolok ,lehetne kellemes tavaszi napsütéses idő mert az úgy visszaidézi gyermekkoromat is, az iskolai ünnepségeket is. És tessék az idei március 15. olyan volt hogy szebbet jobbat kívánni sem lehetne. A megemlékezések pedig szépek voltak jól szervezettek, és sok érdeklődőt vonzottak. A lovas huszár felvonulás látványos volt, már a Történelmi témaparknál is sokan várták indulásukat. Itt máris csatlakoztak hozzájuk és vonultak a Fő térre, ahol újabb érdeklődő csoport nézte végig alakzatban vonulásukat. A vonuló csoport így még népesebb lett és kísérte a lovasokat a Március 15 térre, ahol az ünnepélyes országzászló felvonását a Bercsényi iskola diákjainak műsora követte. Ezt követően ismét a lovasság felvezetésével vonultunk át Petőfi Sándor szobrához, ahol fojtatódott az ünnepi műsor. A műsorban közreműködött a Polgármesteri Hivatal Versmondó Stúdiója, a Boglya Népzenei Együttes, az Ungaresca Táncegyüttes, a 11-es Huszárok Hagyományőrző Egyesülete. Ezt Szombathely város diákpolgármesterének beiktatása követte és koszorúzás zárta.
Pár fotóm a rendezvényről.
  

 
 

A megemlékezés filmes összefoglaója. 2011 március 10.

Számítástechnika hőskora kiállítás.

Számítástechnika hőskora címmel, kiállítás nyílt ma a Puskás Tivadar fém- és Villamosipari Szakképző iskola aulájában. A kiállítást Dr. Nemes József főiskolai docens nyitotta meg, beszédében felidézte a régmultat és hogy mekkora fejlődésen esett át a számítástechnika napjainkig. A számítástechnikai eszközök, játékok, szakkönyvek, lemezek, Bolla Tamás gyűjteményéből származnak, aki bemutatkozásában elmondta régi szenvedélyének hódol ezzel. A kiállított tárgyak szinte mindegyike működő állapotban van. A vitrinekben látható többek közt, Videoton , Atari, Commodor, Nintendo, Sega mega drive készülékek és alkatrészek. Az ünnepélyes megnyitó után lehetőség nyílt ezek megtekíntésére, a gyöjtővel egy egy rövid eszmecserére, valamint, mintegy ötvözve a régmult és a jelen technikáját agy nintendó játékot lehetett kipróbálni egy hatalmas lcd televízióra kapcsola. Ez nagy sikert aratott a diákok körében. A kiállítás az intézmény aulájában április 22-ig hétköznapokon 8-20 óráig tekinthető meg.
Pár fotó a megynyitóról. Fotók:saját és vaskarika.hu
  

 
 
 
 2011 március 8.

Nemzetközi Nőnap

Időtlen idők óte e napon ünnepeljük a gyengébbik nem képviselőit. Mindem mélyérzésű férfi ember ilyekor megpróbál kedveskedni hölgy ismerőseinek. Ki virággal ki édességgel ki ékszerekkel és van aki csak kedvességgel halmozza el őket. Persze olyanok is vannak akik állítják hogy ez nem ünnep. Megoszlanak a vélemények de nagyobb részben a hölgyek javára billen a mérleg. Épp ezért és mivel én magam is a nőnap oldalán tettem le a voksom, szeretnék most minden kedves női látogatómnak nagyon boldog nőnapot kívánni, és egy pár gondolattal valamint egy csokor virtuálisan átadott virággal kedveskedni nekik.
 
A nő költészet;
a titkok temploma;
rapszódia és szerenád,
a mindenség tárgya,
szavak és a képzők,
jelkép és idill,
igézet és ideál,
mámor és Ámor,
a kiviruló tavasz,
a nap ragyogtató dele,
illatozó rózsabokor,
s a bimbót bontó rózsa. Isten földi angyala!
  
 

2011 március 4.

Műteremavató, fotókiállítással..

Hosszú bürokratikus eljárások sokasága ért véget , és egy új korszak vette kezdetét a Lux-fotó életében. Jelezte ezt az is hogy március 4.-én hivatalos műteremavató kiállításon látták vendégül a barátokat, ismerősöket, kollégákat. A meghívás egy kettős rendezvényre szólt. Elsősorban a belváros szívében nyílt 230m²-es exkluzív üzlet avató ünnepségére, másrészt a 2010-es „képmásképp” modellverseny képanyagából készült kiállításra. A szép számmal összejött ismerősök egy kellemes kis álló fogadáson vehettek rész, megtekínthették az üzlet helyiségeit különböző fotózási szituációkra kialakított műtermeit, a modellverseny fotóit valamint ennek fotózásán és előkészületein készült filmes összeállítást. A meghívottak közt voltak a verseny modelljei és felkészítőik is. A rendezvény jó alkalom volt kötetlen beszélgetésekre, eszmecserékre akár kollégák akár a fotózást kívülről szemlélők közt. Az esemény megható pillanata volt mikor Benkő Péter a Lux-fotó ügyvezetője el el csukló hangon megköszönte a sgítséget, közreműködést mindazoknak akik részesei voltak annak hogy ez az üzlet elkészülhetett. Az üzlet méreteiből adódóan több szolgáltatásra lett alkalmas.Így mostantól lehetőség nyílik teljes körű képkeretezési szolgáltatás és fénymásolás igénybevételére, nagyobb választékban találhatunk minőségi fotócikkeket elérhető áron, a már megszokott különböző témakörben igényelhető műtermi és külső helyszínen történő fotózás melett. Tervek szerint további fotókiállításoknak is adnának helyet, valamint saját munkáikból egyfajta folyamatos kiállításként az üzlet kirakatain keresztül juthatnak az arra járók friss fotóélményhez. A munkatársak nagy szeretettel várják új és régi visszatérő vendégeiket az új helyen. Az üzlet címe Szombathely Fő tér 13. weboldala: www.luxfoto.hu További elérhetőségekről az esküvői infók oldalon, fotó videó kategóriában találhatnak információkat az érdeklődők.
Pár fotó a megynyitóról. Fotók:saját és vaskarika.hu
  

 
 
 
 2011 Március 3.

Légifotók Szombathely bombázásáról.

1945 március 4. Az Amerikai légierő támadása Szombathely ellen. Kosztolánczy Tibor előadása a Savaria Múzeumban. A Vasi múzeumbarát egylet programjai mindig aktuális témákhoz próbálnak kapcsolódni, így most sem időzíthettek volna jobban, mikor március 2.-ára két nappal a történelmi időpont évfordulója elé, meghívták előadójukat. A programra szép számmal érkeztek érdeklődők, főleg közép és idősebb korosztályból. Valószínű hogy közülük sokakat érzelmileg is érintett az esemény .Természetesen egy ilyen volumenű előadás és téma a média érdeklődését is felkeltette. De térjünk vissza az előadásra, amit semmiképp nem nevezhetnék egy hétköznapi beszámolónak. Az izgalmas lenyűgöző fotókkal illusztrált beszámoló kissé visszakanyarodott az időben hogy bemutassa számunkra a légierő felszereltségét a félelmetes repülőgépparkot, a halált hozó bombákat, a repülési terveket a figyelmeztető szórólapokat és mindazt ami e tragikus szombathelyi eseményhez vezetett. Ahhoz a tragikus vasárnaphoz, amin városunk 312 háza teljesen megsemmisült, találat érte a Városházát, Megyeházát a Nagytemplomot és a Püspöki palotát is, valamint 423 ember életét követelte. Azóta ez a nap Szombathely gyásznapja, amiről minden évben megemlékezünk. 1944 július és augusztus, reptér bombázása. 1944 október 7. vasútállomás és környéke bombázása. 1944 november 21. bombázás három hullámban. Majd 1945 március 4. 118db B-24 bombázó 259.6 tonna bombával négy vagy öt hullámban katasztrófális állapotokat hagyva maga után, romokba döntötte városunkat.Hallhattuk az előadót. Az előadás és a hihetetlen látványos fotók döbbenetet hagytak az arcokon. Az előadás végeztével hárman is hozzászóltak az eseményekhez, ebből kettő megrendítő és elgondolkodtató személyes emlék volt. Köszönjük Kosztolánczy úrnak az értékes beszámolót.

Pár fotó az előadásról. Forrása Savaria múzeum.
  
 
 

Kettö fotó a bomázásról.

                   

Pár fotóm a megemlékezésről.
  

 
                   
 
                   

 

2014 kedvenc fotói

SZOMBATHELY régi és új fotói

SZOMBATHELY szobrai emlékhelyei


SZOMBATHELY templomai


SZOMBATHELY szökőkútjai

 


N _BAR$