Oldalam teljesen politikamentes övezet.
Szombathely eseményei, hírei, rendezvényei,
kerülnek megörökítésre, képes, filmes formában.
Közérdekű információk, valamint esküvői 
szolgáltatók gyűjteménye található itt. 

Fotóim a múltból érkeznek, én a jövőbe nézek.
     
               
  

Az Ön belépési neve Vendég | Csoport "Vendégek" | RSSÜdvözöllek Vendég
               
Block title
Kategória menü
2013 eseményei [138]
2012 eseményei [133]
2011 eseményei [94]
Belépés

Honlap-menü
javascript://
A fejezet kategóriái
Keresés
Statisztika
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Block title

Szombathely eseményei

Nyitólap » Cikkek

A katalógusban található anyagok összesen: 365
Mutatott anyag: 21-30
Oldalak: « 1 2 3 4 5 ... 36 37 »

november 23.Születésnapi partira hívta rajongóit az 50.éves szombathelyi MSH. Könnyed megfogalmazásban így hangzott volna invitálása, az 1963 augusztus 19-én átadott Művelődési és Sportháznak, avagy Sportpalotának, ki hogy szereti, és szokta meg. Mára, így 50 évesen, Agora - Művelődési és Sportház névre hallgat, és köszöni szépen még ma is áll, szolgál, várja a sport, a kultúra iránt érdeklődőket. Megkopott falai, formája mára már nem nevezhető modernnek, de még ma is egyben van, felveszi a versenyt bármely mostanában épült társával. (pl. Aréna Savaria) Kintről is érződik, de belépve szinte biztosan állíthatjuk, mintha megállt volna az idő itt. A hosszú idő alatt, némi kötelező felújításon átesett, de alapvetően minden a régi. A bejárati ajtó, a lengő ajtók, a lépcsők és ezek korlátjai. A klasszikus ruhatárak, a hozzájuk tartozó ruhatáros nénikkel, a mosdók előtti tükrökkel, a felső szint kövezetével, a klasszikus parkettás belső térrel, a felhajtható székekkel, amik persze már kaptak új kárpitozást, és még sorolhatnám a dolgokat, amikre még kisiskolás korom óta emlékszem. Hiszen néhány színházi előadásra, városi fenyőünnepségre, gyere velünk sportvetélkedőre, (ahol mindig a Derkovits iskola nyert) kisdobos és úttörő avatásra, táncversenyre, koncertre, karácsonyi vásárra, diszkóba, sporteseményre, kiállításra, szalagavatóra, évnyitóra, magam is eljutottam. Az idők során bele gondolni sem tudok, hányan megfordultak itt, mennyi ember tette kabátját a ruhatárba, sétált be a kissé lejtős átjárókon, ahol két oldalról hatalmas radiátorokon, kellemes meleg fogadta a télen érkezőket, majd beérve, a jegyeket ellenőrző, és útbaigazító hölgyek kedves szavai fogadtak. Hányszor hajtották le a székek ülőkéjét. Mennyi fellépő koptatta már a színpad parkettáját. Egyszóval ha lenne erre pontos statisztika, ahogy gondolom nincs, az állunk leesne tőle biztosan. És most a szülinapjára eljöttek akikhez közel áll, hogy megnézzék jól van e, hogy a róla készült színvonalas kiállítást lássák, hogy nosztalgiázzanak a képek, újságcikkek, plakátok, emléktárgyak előtt, és a kivetítőn látható, hallható múltidézésen. Ahogy az elmúlt években mindig vendégváró, és marasztaló MSH, most sem feledkezett meg vendégeiről. Egy pörgős, változatos gálaműsorral kedveskedett azoknak, akik megtisztelték jelenlétükkel. A műsorhoz pedig azokat hívta meg, akik aktív részesei voltak az 50 évnek. Voltak tehát, táncos csoportok, zenei fellépők több műfajban, és szini előadás is szerepelt a programban. A nézőtér pedig, ahogy máskor is, udvarias útbaigazítással szinte megtelt.

A kiállítás megnyitóján, amin az intézmény jelenlegi vezetője díszoklevelet vehetett át, részt vettek városi vezetők mellett, régi és jelenlegi dolgozók is. Itt merült fel a gondolat, hogy átnevezzék az épületet. Szóba jött Savaria, és Szent Márton neve, de véleményem szerint, és valószínű sokan osztani fogják véleményem, a jó öreg, sokat látott, jól megépített MSH, maradjon is az. Lehet nem olyan szép hangzatos a név, de ezt mindenki az országban így ismeri, és ha ennyit kibírt ezzel a névvel jó lesz ez neki még 50 évig. Minden nem lehet itt Savaria, amúgy is a legutóbbi, erre a névre keresztelt, szégyent hozott e névre. Reméljük az átépítés után is, egy hasonlóan kőkemény, tartós sportpalotánk marad. Utolsó gondolatként pedig megemlíteném csupán, hogy okos emberek meggondolatlan döntése nyomán, ez a jubileumi ünnepség majdnem meghiúsult, hiszen le akarták dózerrolni az egészet, egy új színház építése miatt. Szerencsére időben letettek róla, így boldog születésnapot HSH

 

  

 

 

    

További fotóim itt láthatók.

novemberi események | Megtekintések száma: 392 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 November 23 | Hozzászólások (0)

november 21.Pontban 12 óra, Szombathely Fő terén nagy a készülődés. Ismét eltelt egy év, lassan végéhez közeleg a 2013-as esztendő. Így november vége fele fényfüzérek lámpadíszek kerülnek a belváros oszlopaira fáira. A karácsonyi vásár pavilonjai is készülnek hatalmas ütemben. S a két jelentős látványelem az adventi koszorú, és a hatalmas fenyőfa is helyére került. Díszítésük épp folyamatban volt ezen az esős napon. A téli hangulat ugyan még várat magára, mind hőmérsékletben, mint pedig csapadék jellegében, de ezt egyenlőre nem is bánjuk.
Néhány fotóm a készülődés pillanatairól.  
 
 

   

 

 

 

novemberi események | Megtekintések száma: 264 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 November 20 | Hozzászólások (0)

november 14.


A múlt héten Szent Mártonhoz kapcsolódó eszközöket, tárgyakat készíthettek a gyereke az Agora - Gyermekek Házában. Nagyon kreatívak, ügyesek voltak, akár a kicsik, akár a nagyobbak alkotásait néztem. A héten ismét benéztem, hogy lássam a sütemény készítésben is olyan ügyesek e. Márton kifli, és libazsíros pogácsa finom illata járta át az épületet, a sütőkből pedig finoman, ropogósan kerültek ki a sütemények. Na persze ezt komoly munka előzte meg mindkét esetben. Sőt, egészen az alapoktól indult minden. A pékek munkájának ismertetése, alapanyagok megismerése, minden ami fontos lehet egy ízletes finomság elkészítéséhez, itt szóba jött. Megtudhatták például mitől lesz a kifli puha omlós állagú, meddig kell dagasztani a tésztát, mitől lesz kellemes citromos íze a tésztának, és mitől lesz a teteje szép aranybarna. Még az is kiderült, mikor kell a pékeknek dolgozniuk, miért kell feltűrniük az ingujjukat, és ha netán tüsszenteniük kell, azt hogyan teszik. Ennyi bevezető után, kezdődhetett az igazi látványos feladat, a tészta gyúrás, nyújtás, lisztezés, formázás, majd a tepsibe helyezés. Ez után már csak türelmesen várniuk kellett az eredményre. Egész pontosan azért ez nem így volt, mert közben a csomagolás, és díszítés is készült. Mindez egy papír liba formájában, amit kivágás után kiszínezve színes szalagokkal kötöttek a kis süteménycsomagokra. Elárulhatom, a sütemények fantasztikusan finomak lettek, sok pékségben meg sem közelítik ezt az ízvilágot. Hiába a kis péktanoncok sütije mindig sokkal finomabb, hiszen szívük, lelkük is bele van sütve.

 

 

További fotóim a nyugat.hu oldalon látható.


novemberi események | Megtekintések száma: 314 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 November 14 | Hozzászólások (0)

november 9.


Sok gyerek kedvence, a várva várt gyermek program, a Márton kirakó jól indult, de végül a ruhák is eláztak, a libák is inkább úszva távoztak, az eső áztatta Fő térről. Sok gyerektől, illetve szüleiktől hallottam, hogy mennyit emlegették a gyerekek, és mennyire várták ezt a pecsétgyűjtő, ügyességi játékot, amit nagy népszerűséggel az Agora Gyermekek Háza szervez a Szent Márton héten. Voltak már zord időszakai ennek a rendezvénynek. Hatalmas köd, idejéhez képest korai, kemény hideg, kisebb eső, de sem az egyes állomások játékvezetőit, sem az záró műsor, a néptánc bemutató résztvevőit nem tudták ezek eltántorítani. Most viszont hiába a sok érdeklődő és résztvevő, a kitartó nagy mennyiségű eső miatt félbe kellett szakítani a programot. Így sajnos a kiteregetett ruhákon, és a libákon kívül még a személyzet is alaposan elázott. Az emléklapokból pedig csöpögött a víz mire minden pecsét belekerült. Sajnos a fojtatáshoz újra egy évet várni kell, de hasonló kreatív foglalkozásokra továbbra is lehet jelentkezni a Gyermekek Házában.

 

 

További fotóim a nyugat.hu oldalon láthatóknovemberi események | Megtekintések száma: 268 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 November 09 | Hozzászólások (0)

november 8.
A Szent Márton hét programjai közt, egy igazán nagy közönséget vonzó, táncházas népzenei koncert is szerepelt „Nótás Szilágy” címmel. Az Agora pincegaléria teljesen megtelt pénteken este, a Fondor zenekar koncertjén. A Szilágysági népzene mellett, még néprajzi, földrajzi, és hangszer ismereti információkra is szert tehettünk. A zenék származásáról, az adott térségben történő hangszereléséről, és hangzási formájából is ízelítőt kaptunk. A koncert után, pillanatok alatt átalakult a nézőtér tánctérré, hogy az elhangzott zenei stílus, táncos formáit is kipróbálhassuk. Itt bizony senkinek nem kellett kétszer mondani, hogy táncoljon. A terem előbb egy, majd kettő nagy tánckörré alakult. A lépések a helyükre kerültek, máris mehetett a páronkénti tánc. Rég láttam ilyen lelkes táncosokat együtt mulatni. Öröm volt rájuk nézni.

 

 

További fotóim a nyugat.hu oldalon láthatók.novemberi események | Megtekintések száma: 269 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 November 08 | Hozzászólások (0)

november 8.A műsor is elkezdődött mire a felvonulás vége a Szent Márton szoborhoz érkezett. A kellemes őszi estén sokan csatlakoztak Szent Márton tiszteletére rendezett felvonuláshoz. Kicsik saját készítésű lampionokkal is érkeztek. Hasonlóan sokan voltak a kíváncsi nézői a vonulásnak. a szobornál ünnepi megemlékezés után koszorúzás következett.
Néhány pillanat az eseményről.


 

 


novemberi események | Megtekintések száma: 238 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 November 08 | Hozzászólások (0)

november 7.A Szent Márton hét programjaihoz minden évben hozzátartoznak a gyerekek lelkes kreatív alkotásai, amiket az Agora Gyermekek Házában, jól szervezetten, csoportosan készítenek el. Az elkészített apróságok, hatalmas örömet szereznek az apróságoknak. A foglalkozásokon, többek közt fém lámpást, színes libát Márton kiflit pogácsát, és hasonló Szent Mártonhoz kapcsolódó tárgyat, ételt készítenek. Érkezésemkor, épp egy csoport lampionos gyermek távozott, az érkezők pedig egy fából készült libát próbáltak megfesteni. Itt látszott azonnal mennyire fantáziadúsak a kicsik. Hiszen a bemutatott minta liba színvilágával mit sem törődve, sajátos stílust vittek az alkotásba. Így lett aztán arany, kék, zöld, pöttyös, sárga, és egyéb más színű, a klasszikus fehérrel szemben. A festés után, különböző színű szalagokat kaptak az állatok a nyakukba egy szép masnival. Elkészüléskor pedig mindenki mosolygott.

 

 

További fotóim a nyugat.hu oldalon láthatók.novemberi események | Megtekintések száma: 236 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 November 07 | Hozzászólások (0)

november 5.


„A nő arcai” címmel rendeztek zenés, verses, beszélgető estet Karafiáth Orsolyával, aki író, költő, performer, blogger, vagy épp fotómodell. Az Agora szalon megtelt, fiatalokkal, idősebbekkel, művészekkel, műkedvelőkkel, tanárokkal, könyvtárosokkal, és barátokkal. A zenés program is összekapcsolódott Orsolya munkájával, hiszen a 2003-ban, Fekete Gyula zeneszerző által megkomponált Kabarédalok, az Ő versei alapján álltak össze. Ezt hallhattuk Papp Zsófia egyetemi hallgató előadásában, Máriás Zsolt zongora kíséretével. E produkció, az országos diákköri konferencián első helyezést ért el, saját művészeti kategóriában. Majd ezt követte az a beszélgetés, amit Benke Éva Radnóti díjas tanárnő vezetett, és ahol érdekes dolgokat tudhattunk meg Orsolyáról, és munkáiról. Többek közt mesélt a nemrég megjelent Kicsi Lili című regényéről, és a hamarosan megjelenő, felnőtteknek szóló meséjéről is. Megtudhattuk, hogy minden alkotását, kiadás előtt minimum öt, hozzá értő személy olvassa el, köztük van testvére is, aki irodalom tanár. Elmondta, hogy műveinek mindenféle kommentjét, hozzászólásait, kritikáit, vagy bár mit, ami róla szól, elolvas, hogy ezekből is tapasztalatokat gyűjtsön további munkáihoz. Verseit, írásait, soha nem adja elő maga, erre mindig hozzá értő előadókat kér fel. Egy ilyennel okozott meglepetést számára Éva néni is, aki egyik kedvenc versét, egy hozzá értő tanítványával olvastatta fel. A szerző arcán egyben csodálkozás, meglepettség, és boldogság is látszott. Végül a felmerülő kérdésekre is vidáman válaszolt változatos műfaj női képviselője. A rendezvényt, Sztanyák Zsófia grafikus háttérben elhelyezett munkái színesítették. Ő készítette e rendezvény plakátját is.

 

     

További fotóim a nyugat.hu oldalon láthatók.


novemberi események | Megtekintések száma: 228 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 November 05 | Hozzászólások (0)

november 1.

Mindazokért, kiket nem láttunk már régen,
Akik velünk együtt ünnepelnek az égben,
Kiknek őrizgetjük szellemét,
Mindazokért egy-egy gyertya égjen.novemberi események | Megtekintések száma: 207 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 November 01 | Hozzászólások (0)

október 31.


Az Agora Gyermekek Házában szinte minden eseményhez, ünnephez készülnek foglalkozásokkal. A gyerek pedig mindig szívesen vesznek részt ezeken, hogy kézügyességüket próbára téve megalkossák az épp aktuális, eseményhez illő kis tárgyat, emlékeket. Így volt ezúttal a Halloweennel kapcsolatban is. A gyerekeknek persze a szerényebb változatot választották, így ők egy fekete cicát készítettek. De ezt is hatalmas lelkesedéssel tették. Néhány pillanat erről a foglalkozásról.


 

 

További fotóim a nyugat.hu oldalon láthatók.

októberi események | Megtekintések száma: 276 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2013 Október 31 | Hozzászólások (0)