A fejezetben található bejegyzések: 133
Mutatott bejegyzések: 21-30
Oldalak: « 1 2 3 4 5 ... 13 14 »

november 11.
 
 
A Szent Márton ünnep keretén belül nyílt kiállítás a Szent Márton Plébánia és Látogatóközpontban vasárnap délután, a 100 éves Magyar Cserkészet történetéről. Az emléküléssel egybekötött kiállítást Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter nyitotta meg. Az időszakot , Tóth Róbert a Savaria Múzeum munkatársa idézte fel, képes vetítéssel színesítve. Az ő kitartó munkájának köszönhető többek közt a bemutatásra kerülő anyag rendezése, összeállítása. Majd Hamza István, a III. Nyugat-Magyarországi Cserkészkerület elnöke beszélt az átélt időszakról. A megnyitóra hivatalosak voltak az öreg cserkészek is. A kiállítás március 15-ig látható.
 
 
 
 
 
Képgalériám a nyugat.hu oldalon látható.
 
novemberi események | Megtekintések száma: 650 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2012 November 11 | Hozzászólások (0)

november 11.
 
 
Nem panaszkodhatunk az időjárásra, hiszen idén a Szent Márton napok szinte minden szabadtéri rendezvényén kellemes késő őszi időjárás volt. Nem kivétel a Márton napi vásár sem, amit minden évben a Múzeumfaluban rendeznek meg, és nagy népszerűségnek örvend. Sajnos ez az időszak korábban, vagy nagyon hideg volt, vagy esős. Ezúttal mindkét napon napsütésben vásározhattunk, nézelődhettünk, vásárolhattunk, falatozhattunk, játszhattunk, és szórakozhattunk. Népszerűek voltak a Márton napi ételek, a dödölle, és a forralt bor épp úgy, mint a simogatásra és etetésre vágyó állatok. Hogy ki milyen vásárfiával tért végül haza az már csak a pillanatnyi hangulattól, és az árusok rábeszélő képességétől függött, ja és persze a pénztárca vastagságától. Néhány pillanatkép a vasárnap délelőtti hangulatról.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Képgalériám a nyugat.hu oldalon látható.
 
novemberi események | Megtekintések száma: 699 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2012 November 11 | Hozzászólások (0)

november 9.
 
 

Ismét két naposra nőtt a Márton napi kirakó, a város Fő terén. Igaz még ennek ellenére sem térhettek vissza az élő libák a rendezvényre. Péntek délután sokan próbálták teljesíteni a gondolkodtató, és ügyességi feladatokat, amik Szent Márton életével, és ténykedésével voltak kapcsolatosak. Többek közt volt ruhateregetés, rétes nyújtás, diótörés, "borkóstolás”, kézműveskedés, lampionkészítés, lámpagyújtás, kirakó, "jégen” járás. A teljesített feladatokat egy emléklapon pecséttel igazolták, és a jutalom sem maradt el. Pontban három órakor egy lenyűgözően látványos bábelőadás, Fabók Mancsi bábszínháza, kicsiket, nagyokat, gyerekeket, felnőtteket egyaránt a színpad elé vonzott egy röpke fél órára. Előadásának címe A székely menyecske meg az ördög volt. Aki ez után sem kívánt még hazatérni, részt vehetett az esti lampionos felvonuláson. A szombati napon még nagyobb volt az érdeklődés, zárásként pedig a Gencsapáti Hagyományőrző Egyesület pörgős táncosai adtak ízelítőt tudásukból, és vitték táncba a közönséget. A talpalávalóról a Boglya zenekar gondoskodott.
 
 
 
 
 
 
 Képgalériám a nyugat.hu oldalon látható. 
 
novemberi események | Megtekintések száma: 492 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2012 November 09 | Hozzászólások (0)

november 9.
 
 
 
A két hetes Szent Márton ünnep egyik leglátványosabb eseménye a hagyományos, lampionos, fáklyás felvonulás, amit egy ünnepi megemlékezés és koszorúzás követ a Szent Márton templom előtt. Idén a szokottnál is többen vetek részt a felvonuláson.
 
 
 
 
 
 
novemberi események | Megtekintések száma: 461 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2012 November 09 | Hozzászólások (0)

november 8.
 
 
Az óvodások már készülnek a Szent Márton napi fáklyás felvonulásra. Az Agora Gyermekek háza egészen november 16-ig várja a gyerkőcöket, szüleiket és a csoportokat a Szent Mihálytól Péter Pálig és Matéria elnevezésű Márton napi készülődésre. A foglalkozásokon választható a posztóliba készítés, húzott rétes vagy Márton kifli sütés, lámpás készítés.
 
   
 
 A program láthatóan nagy népszerűségnek örvend. Sorra jelentkeznek be az óvodás csoportok és mind a gyerekek mint pedig az óvó nénik jól érzik magukat a kézműves foglakozásokon. Hasonló, érdekes programban lehet részük azoknak, akik péntek délután, vagy szombat délelőtt kilátogatnak a Fő téri Márton napi kirakóra, ahol ügyességi, és gondolkodtató feladatokat kell megoldani.
 
 
 
 
Képgalériám a nyugat.hu oldalon látható.
 
novemberi események | Megtekintések száma: 477 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2012 November 08 | Hozzászólások (0)

november 5.


A pécsi Dómmúzeumban nagy sikerrel bemutatott „Magyar Királyok Panoptikuma” című kiállítás megérkezett, és két hétig lesz látogatható Szombathelyen az Agora - Művelődési és Sportház épületében. A királyainkat életnagyságban bemutató kiállításra, a délelőtti időszakban óvodás és iskolás csoportokat várnak elsősorban, tárlatvezetéssel és filmvetítéssel egybekötött rendhagyó történelemórára. A kicsiknek Mátyás király meséket, a nagyobbaknak pedig a Magyarság története című kisfilmet vetítik. Így a látogatás körülbelül negyvenöt percet vesz igénybe, akárcsak egy hagyományos tanóra.

 

Délután és hétvégén pedig szeretettel várnak minden érdeklődőt a látványos kiállításra november 18-ig.

Hétfőtől péntekig 8-18 óráig, hétvégén pedig 10-17 óráig látogathatók az életnagyságú Királyok.

 


Ízelítőm a kiállításról a nyugat.hu oldalon látható.

novemberi események | Megtekintések száma: 502 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2012 November 05 | Hozzászólások (0)

november 1.


novemberi események | Megtekintések száma: 447 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2012 November 01 | Hozzászólások (0)

október 28.



Eljött hát amit kevésbé vártam, látványosan véget ért az a kellemes ősz ami ezer színben tündökölve kápráztat el minden évben. Lágyan simogató szellő szedegeti a fák leveleit és alkot belőlük puha divatos színű szőnyeget a fák közt. E szőnyegbe belegázolva zizegve tör elő sok sok kellemes emlék. Mos ennek egy nap leforgása alatt vége, teljes fordulatot vett az időjárás, így elérkezettnek látom az idejét annak hogy fotóimmal felelevenítsem az idei ősz tizenhét pillanatát.

 

 

Íme az ősz 17 pillanata, a nyugat.hu oldalon, ahogy én láttam.


októberi események | Megtekintések száma: 639 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2012 Október 28 | Hozzászólások (0)

október 27.


Hűvös őszi este fogadta a Halloween hagyományok kedvelőit a felvonuláson. Szitáló eső igazi zord hangulat. A vonulást megelőző parti viszont igazán barátságos, jó hangulatban, érdekes feladatokkal, töklámpás faragással, smink igazítással telt.

 

S ha elárulom, hogy mindez több mint tíz éves múltra tekint vissza, akkor sokan tudják már, hogy egy helyi nyelviskola halloween bulijáról beszélek, vagyis inkább beszéljenek róla az ott készült fotók.

 

Képgalériám a halloween partiról a nyugat.hu oldalon látható.

októberi események | Megtekintések száma: 625 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2012 Október 27 | Hozzászólások (0)

október 21.



Az Oladi ÁMK adott otthont az első alkalommal megrendezett, Queen Of The West Tattoo Fesztiválnak, melyet egy sárvári lány álmodott meg ide Szombathelyre. Tette ezt mindazért mert nagyon szeretett volna eljutni egy nagy tetováló fesztiválra, de valamiért mindig lemaradt ezekről a távolban rendezett eseményekről. Ezért elhatározta a fesztivált fogja közel hozni. Már januárban elkezdte a szervezkedést, megmozgatva minden követ, megkeresve minden jó kapcsolatot ez ügyben. Az is célja volt a rendezvénynek hogy kicsit eloszlassa a beidegződött negatív véleményeket a tetovált emberekkel kapcsolatosan, és rávilágítson a dolog művészi oldalára. Az eredmény október végére állt össze, ebben a két napos látványos, hangulatos, igazi profi művészeket is egy csokorba gyűjtött fesztiválon.

 

Én a második napon látogattam ki, mikor már az első mozgalmas napon és egy átbulizott éjszakán túl volt a csapat. Mert természetesen a mi fesztiválunkon a szórakoztatásról is gondoskodott a szervező, és az esti koncertre komoly zenei repertoárt hozott össze. Így érthetően a vasárnap szép komótos tempóval vette kezdetét. Itt aztán szájtátva nézelődhetett bár ki, a kiállított alkotások, vagy az éppen akkor készülő művek között. Hiszen jó alkalom volt ez arra hogy szabadon választva a művészek közül, megvalósíthassuk titkolt vágyainkat tetkó ügyben. Éltek is vele a komoly érdeklődők. Közben láthattunk lenyűgöző Amerikai autócsodákat, küzdősport bemutatót, örökbe fogadható állatokat, és tetkó szépségversenyt. És ha már szépség, akkor csúfság is legyen, így nevezhettek a legelcseszettebb tetkó címre is. Vasárnap az első kategóriában egy nyuszi a másodikban egy traktor tetkó vitte a pálmát.

 

 

A standoknál megállva hihetetlen arcokkal szembesültem a tetoválók személyében, akikkel beszélgetve teljesen más kép alakult ki mint ránézésre. Hihetetlen barátságosak közlékenyek és vidám fickók vagy csajok. Legfőbb erényük a fantáziájukban és kezükben rejlik. A műfajt technikai fejlesztéssel, rengeteg önképzéssel, gyakorlással, sokan mára már művészi szintre vitték, de ezt maguk soha nem vállalnák fel szerénységük miatt. Több dologban is egyet értettek. Az egyik hogy jól szervezett hangulatos fesztivált sikerült összehozni már első alkalommal is itt a nyugati határ szélen, bár a szomszédból nem igazán érkeztek látogatók. Valamint, abban is nagy az egyetértés, hogy a rohamos fejlesztések, a technika és segédanyagok terén magával hozta azt a problémát hogy az igazi profit nem az alkotóknál csapódik már le. A találkozó mindig jó alkalom a konzultációra, új technikák megbeszélésére is, ezért szeretik az ilyen összejöveteleket. Végül arról faggattam előbb a gyengébbik nem képviselőit, hogy viselték első tetkójuk elkészítését.”nagyon paráztam előtte, hogy fájni fog, de igazán kellemesen csalódtam. Azóta már többet is csináltattam.”Ugyan ez a fiúknál így néz ki”toljad csak, ez akkor az igazi ha fáj.”

Ezzel kapcsolatban egyik alkotó így emlékezik.”változó ki hogy bírja ezt. Volt egy lány aki szeretett volna egy szép kis tetkót felvarratni. Leült és az első egyenes vonal után felállt hogy nem bírja tovább. Ő azóta sem jött vissza fojtatni. Van viszont már egy tetkója így is, egy csík. Van viszont aki pár szisszenéssel elviseli hogy szinte teljesen kidekorálják.”

Érdekességként pedig azt a német sztorit mesélte el Artúr, amikor unokája elhozta a 62 éves mamit egy tetkóra. El is készült az alkotás, de a kíváncsiság fúrta az alkotó oldalát, és rákérdezett mi vitte rá, hogy ennyi idősen csináltassa meg első tetoválását. A válasz egyszerű volt. Két hónapja meghalt a férjem, most már senki sincs aki megmondja mit szabad és mit nem.

 

Fő attrakciónak mégis az tűnt mikor a különös egyéniségnek számító műsorvezető helyet szorított tetovált testén a rendezvény tetoválóinak, hogy mellkasára varrják névjegyüket.


A kissé hosszabbra nyúlt írásomért most kérek elnézést, de a hozzá mellékelt képanyag ennyit igényelt.

képgalériám a nyugat.hu oldalon látható.



októberi események | Megtekintések száma: 1520 | Hozzáadta:: pogi | Dátum: 2012 Október 21 | Hozzászólások (0)