Oldalam teljesen politikamentes övezet.
Szombathely eseményei, hírei, rendezvényei,
kerülnek megörökítésre, képes, filmes formában.
Közérdekű információk, valamint esküvői 
szolgáltatók gyűjteménye található itt. 

Fotóim a múltból érkeznek, én a jövőbe nézek.
     
               
  

Az Ön belépési neve Vendég | Csoport "Vendégek" | RSSÜdvözöllek Vendég
               
Block title
Kategória menü
2018.szombathelyi eseményei [66]
2017.szombathelyi eseményei [63]
2016.szombathelyi eseményei [150]
2015 szombathelyi eseményei [119]
2014 szombathelyi eseményei [107]
2013 eseményei [130]
Belépés

Honlap-menü
javascript://
A fejezet kategóriái
Keresés
Statisztika
Statisztika

Online összesen: 13
Vendégek: 13
Felhasználók: 0
Block title
Nyitólap » 2015 » Október » 8 » Vörös Ferenc és tanítványai a Szombathelyi Képtárban
22:28
Vörös Ferenc és tanítványai a Szombathelyi Képtárban

2015. október 8.

Szombathely egy igazán közismert, és szeretett művészének Vörös Ferencnek, és tanítványainak alkotásai kerültek a sokat látott Szombathelyi Képtár falaira, a 2015. október nyolcadikán megnyílt kiállításon. A megnyitóra érkezők sokasága ezt alá is támasztotta. Barátok, ismerősök, tanítványok, kollégák, művésztársak üdvözölték nagy szeretettel Feri bácsit már érkezéskor. Zenés műsor is színesítette az ünnepséget, ami után kiderült a zenészek tanítványi voltak a művész úrnak. Mátyás Gyöngyi aki fuvolán játszott, elmesélte, hogy ő ugyan tanítványa volt tanár úrnak, csupán más művészeti ág fele tért el élete során. Voltak ugyan próbálkozásai a rajz, festészet terén, de mégis a zenei  vonalra fektetett nagyobb hangsúlyt.Kamarazene-tanárával, Sebestyén Ernő Liszt-díjas hegedűművésszel adtak elő két duettet. Következő érdekességet a képtár igazgatónőjétől hallhattuk köszöntő beszédéből. Ebből ugyanis kiderült, hogy ö is tanítványa volt az alkotó tanárnak, így kedves élmények fűzik hozzá. „Úgy tanított bennünket, hogy soha nem erőszakolta ránk az elképzelését. Meg akarta szerettetni velünk a rajz, és a műalkotás órákat, megmutatva az irányt, ami felé kellett haladni, megszerettetve velünk a művészetet.” mesélte Cebula Anna. A máig mély nyomot hagyó emlék pedig a következő volt számára „ Személyes élményként elmesélhetem, hogy amikor a KDG-ben engem tanított felkért, hogy műalkotás elemzés órán mutassam be az osztálytársaimnak diákon, és fényképeken Lengyelországot. Én kint születtem, és 14 éves koromig Torunban, Kopernikusz szülővárosában éltem.” Ezt követően átadta a szót Smidéliusz Kálmán irodalomtanárnak, aki már több kiállítást megnyitott szerte a térségben Vörös Ferenc alkotásaival. Feri bácsi maga mellé állította a megnyitón tanítványait, akik elhozták műveiket, hogy a tárlatot még színesebbé tehessék. Ezek közt voltak többek közt portré, táj, és különleges technikával készült fotók, rézkarcok, és festmények is. A kiállítás részei voltak azok a könyvek, kiadványok is, amelyen a művész illusztrációi láthatók. Ezen kötetek írója is jelen volt az ünnepségen, ahol nagyközönség előtt köszönte meg a hosszú évek óta tartó együttműködést.

Vörös Ferenc festőművész 1931-ben született Sárváron. Elsősorban a közvetlen környezetét szereti ábrázolni festményein és grafikáin. Egyforma hűen tuja visszaadni mint az architektúrát, mint pedig a természetet, az utóbbi dominanciájával. Sok női aktja is van, bemutatva ezzel a gyengébbik nem finomságát. Mesterien illusztrál. 75 könyvet, verses és novellakötetet látott el alkotásaival. Érdemeihez tartozik még, hogy közel félszáz rajztanárnak, és több képzőművésznek volt elindító mestere. Jelenleg több mint négyezer alkotása van.

  

  

A kiállítás, a Szombathelyi Képtár földszintjén 2015.november 29-ig látható.

A megnyitón készült fotóim  kettő képgalériában láthatók, a nyugat.hu  és a vaskarika.hu oldalakon. 

 

Kategória: 2015 szombathelyi eseményei | Megtekintések száma: 120 | Hozzáadta: pogi | Tag-ek(kulcsszavak): szombathely, képtár, Vörös Ferenc, kiállítás | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]