22:24
Szyksznian Wanda életmű-kiállítása Szombathelyen

2018. 3.14.

Szyksznian Wanda életmű-kiállítása kapott helyet a Szombathelyi Képtár emeleti kiállítótermében. A lengyel gyökerekkel rendelkező hölgyek, a művésznő Wanda, és Anna a képtár igazgatónője már három éve tervbe vették e tárlatnak a helyi megvalósítását. Hiszen így 2018-ban dupla jubileumi lett az esemény. A hetven éves művésznő ötven éve tevékenykedik a művészi pályán. Ehhez még társult egy újabb meglepetés egy majdnem lemezbemutató is. Ezért is volt jelen a megnyitón Szörényi Levente, hiszen Szyksznian Wanda az Illés, majd a Fonográf együttessel dolgozott sokáig. Tavaly ősszel megkereste egy lemezkiadó, és egy Illés-lemez borítóját rendelte meg tőle. A lemez a legendás zenekar régi, de eddig lemezen meg nem jelent dalait tartalmazza majd. A bakelit ugyan csak májusra készül el de a borító már kézben fogható, és át is vehette Szörényi. Jelképesen csupán, mert gyorsan vissza is kérte a művésznő, a lemezborító ugyanis a kiállítás része.

Wanda pályája során számolhatatlan mennyiségben készített plakátot, filmnek, cégnek, eseménynek, tervezett lemez- és könyvborítót, de legismertebbek a hazai beat- és rockműfaj lemezborítói. A hatalmas teret teljesen belakták alkotásai. A köztes helyeket pedig az érdeklődők ismerősei követői, barátai töltötték meg.

Az ötven év elismerései pedig a következők:

1972, 1973, 1974 Hungaroton nívódíj

1980 Művelődési Minisztérium nívódíja – könyvillusztrálásért

1981 Az év legjobb plakátja című kiállítás közönségdíja

2000 Ferenczy Noémi-díj

2004 Polonus „Év embere-díj”

2006 Szép Magyar Könyv-díj

A kiállítás 2018.május 29-ig tekinthető meg a Szombathelyi Képtárban.

  

  

További fotóim ide vagy a képekre  kattintva  láthatók.

 

Kategória: 2018.szombathelyi eseményei | Megtekintések száma: 487 | Hozzáadta:: pogi | Címkék (kulcsszavak): Szyksznian Wanda, szombathely, képtár, kiállítás | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]