Oldalam teljesen politikamentes övezet.
Szombathely eseményei, hírei, rendezvényei,
kerülnek megörökítésre, képes, filmes formában.
Közérdekű információk, valamint esküvői 
szolgáltatók gyűjteménye található itt. 

Fotóim a múltból érkeznek, én a jövőbe nézek.
     
               
  

Az Ön belépési neve Vendég | Csoport "Vendégek" | RSSÜdvözöllek Vendég
               
Block title
Kategória menü
2018.szombathelyi eseményei [11]
2017.szombathelyi eseményei [63]
2016.szombathelyi eseményei [150]
2015 szombathelyi eseményei [119]
2014 szombathelyi eseményei [107]
2013 eseményei [130]
Belépés

Honlap-menü
javascript://
A fejezet kategóriái
Keresés
Statisztika
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Block title
Nyitólap » 2015 » Július » 9 » Schrammel Imre keramikus tárlata a Szombathelyi Képtárban
19:22
Schrammel Imre keramikus tárlata a Szombathelyi Képtárban

2015. július 9.

A Szombathelyi Képtárban nyáron sem áll meg az élet. Egymást érik a kiállítás megnyitók. Egy héttel az új Irokéz galéria első tárlatának bemutatása után, egy helyi születésű keramikus művész Schrammel Imre kiállításának megnyitóján találkozhattak a művészetkedvelő érdeklődők. A hatalmas de kissé korszerűtlen képtár emeletének hátsó termében láthatjuk mostantól a különleges, értékes művészi alkotásokat, amik szó szerint teljesen természetes anyagokból készültek. Sajnos a nyári időszak mégsem kedvező ilyen rendezvények lebonyolítására mivel rettentően átmelegszenek a termek, és ehhez még hozzájön jó néhány „fűtő test” az érkezők részéről és máris egy szaunában érezhetjük magunkat. Ennyi szépséghiba azonban valljuk be belefér, ha mögé tudunk nézni a dolgoknak, és megpillantjuk az alkotásokat, amik aztán elvarázsolnak magukhoz ragasztanak. Annyira, hogy valójában többször is visszatérünk egy egy műhöz. A kezdeti lassú érkezést, mégis egy szépen megtelt terem váltotta fel július kilencedikén. Művész kollégák, művészet kedvelők, műértő szakemberek, és barátok találkozása volt ezen a délutánon. A kiállításon melyet a Prof. emeritus Fekete György a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitott meg, részt vett többek közt a város polgármestere is. A meglehetősen gazdag kínálatban láthattunk porcelánedényeket, kisplasztikákat, agyagfigurákat, monumentális hatású szobrokat. Az alkotó művészetének motívumait a természetből, a néprajzból, a mítoszokból és önmagából meríti. Számos híressé vált agyagszobra, és agyagból mintázott sorozata látható a kiállításon, köztük Lőtt oszlopok, és porcelánból mintázott sorozata a Karnevál című.

Schrammel Imre 1933. október 29-én született Szombathelyen, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar iparművész, keramikus, a Magyar Iparművészeti Főiskola egykori rektora, az MMA rendes tagja. Az ezredvégi kerámia művészet megújítója. Már fiatal korától kezdve megtanulta a klasszikus kerámia mesterség minden csínját, majd hozzá az új stílus-lehetőségeket is, non-figuratív kifejezési módokat, szürreális figurákat, az új technikákat, maga is az új technikák egyik bevezetője, így nem csoda, hogy nemcsak mestertanárként, hanem vendégtanárként is működött Amerikában 1983-ban, Innsbruckban 1987-88-ban, Kanadában 1987-ben, Trierben 1987-ben és 1989-ben a haifai egyetemen. Nevéhez fűződik az első magyarországi kerámiaszimpozion megszervezése (Siklós, 1969). 1981-től a Nemzetközi Kerámia Akadémia vezetőségi tagja, 1986 óta alelnöke.

 

 

További fotóim a nyugat.hu oldalon láthatók.


 

Kategória: 2015 szombathelyi eseményei | Megtekintések száma: 135 | Hozzáadta: pogi | Tag-ek(kulcsszavak): Keramikus, Szombathely, képtár, Schrammel Imre, kiállítás | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]