Oldalam teljesen politikamentes övezet.
Szombathely eseményei, hírei, rendezvényei,
kerülnek megörökítésre, képes, filmes formában.
Közérdekű információk, valamint esküvői 
szolgáltatók gyűjteménye található itt. 

Fotóim a múltból érkeznek, én a jövőbe nézek.
     
               
  

Az Ön belépési neve Vendég | Csoport "Vendégek" | RSSÜdvözöllek Vendég
               
Block title
Kategória menü
2018.szombathelyi eseményei [68]
2017.szombathelyi eseményei [63]
2016.szombathelyi eseményei [150]
2015 szombathelyi eseményei [119]
2014 szombathelyi eseményei [107]
2013 eseményei [130]
Belépés

Honlap-menü
javascript://
A fejezet kategóriái
Keresés
Statisztika
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Block title
Nyitólap » 2013 » Május » 1 » Retro május 1. időutazással
15:14
Retro május 1. időutazással
május 1.


Igazán nem panaszkodhatunk, a Május 1. igazi időutazássá változott Szombathelyen.
Történt ez gyönyörű, szinte nyári melegben, soha ilyenkor nem látott  körülmények közt.
Ezt mindenki úgy értheti, ahogy szeretné. Egy biztos, visszaemlékezve ezekre a napokra, ritka volt amikor nem esett, vagy lógott az eső lába, de a szél szinte mindig fújt ilyenkor. A felvonulás hagyománya, ami hosszú hosszú éveken át, kötelező jellegű volt, sokaknak nem tetszett. Mikor véget ért, akkor örömmel töltötte el az embereket. Így aztán annyira nem hiányzott, vagy mégis? Nekem mindig volt egy kis hiányérzetem miatta. Üresnek, kopárnak éreztem nélküle e napot. Talán azért is volt ez, mert a munkaszüneti jellege megmaradt. Évek teltek el lézengéssel, programra vágyó emberek, jöttek mentek végig a városon, felkeresve a régi majális helyszíneket, bízva abban, talán találnak valami hangulatos maradványát a múltnak. De hiába. Egy- egy láncos körhinta, és sörsátor bukkanhatott fel itt ott.
Mindez 2013 május elsején megváltozott. Életre kelt egy újkori hagyomány, egy igazi politikamentes retro hangulatú nem kötelező jellegű felvonulásos munka ünnepe. Az ötlet, a veterán járművek találkozóját egyesítette, a klasszikus felvonulással, visszaidézve egy régmúlt korszak hangulatát. A szervezők hosszasan készültek, sok utánjárással, szinte mindent el tudtak intézni, hogy az időutazás tökéletes lehessen. Csupán egy dolog miatt nem lehetett ugyan az mint anno. Ez nem más mint a sör-virsli páros hiánya. Ezt valamiért nem sikerült összehozni. Sajnáltam. A felvonulás kezdete előtt, a rögtönzött dísztribünön már a katona, és munkásőr elvtársak, a főszervező, és a narrátor már készen álltak, érdeklődő tömeg pedig sehol nem volt. Kis aggodalmat véltem felfedezni az arcokon.  Elmondásuk szerint, a vonulók nagy létszámban sorakoztak már a Kálvária utcában. Mi is elsétáltunk hát arra, és nyugtázva tapasztaltuk, az érdeklődő nép már ott elakadt, a nagy nézelődés közben. Az indulásra viszont az útvonal mentén, mindkét oldal alaposan benépesült, és kezdetét vette, az idei év egyik legnagyszerűbb retro majálisa. A siker nem maradt el.
         
 

 


 Ez még csak az egyik volt a programok sorából, amit választhattunk. Az időutazás, korábbi időkbe is elröpítette azokat, akik a Szent István parkba, a Május 1 söröző környékére elsétáltak. Egy igazán jól eltalált  helyszíne lett a park, a hagyományos lovas napnak, amit korábban a parkerdőnél rendeztek meg. Hagyományőrző csoportok táboraiba, bemutatóiba nézhettünk, kapcsolódhattunk be itt. És mennyire jól sikerült ez a program is. Könnyen elérhető, jó hangulatú környezet, egyszerűen csábította az arra járókat. Ha pedig ott jártak, a söröző kerthelyisége is a régi időket idézte vissza. Régen a zöld csővázas asztal, és székek, nem kevés embert szolgáltak mikor betértek a hatalmas korsó sörökre. Ez biza mára csak emlék maradt.         

 

 

Persze aki még itt sem dőlt ki, azt újabb múlt idéző hangulat várta a Sportligetben. Na itt aztán tényleg mintha megállt volna az idő.
Csak néhány dolog, amiről az érzés jött. Láncos körhinta, kicsiben nagyban. Kisautós lovacskás gyerek körhinta, mindezek hatalmas villanymotor hajtással, klasszikus biztosítéktáblával, és vezérlőegységgel, személyzettel. Céllövölde, horgászos bodega, és műanyagjáték árus. A portéka és nyeremény tekintetében megállt az idő 30 éve körülbelül. Ja és a dodzsem az igazi mindenkori sztár sem hiányzott. S mi is kell még? Ja igen, sör, és sörpad, vattacukor, pattogatott kukorica. Egy csepp színpad némi fellépővel, és ennyi. Ezt mind kipipálhattuk. Ez a mindenkori, igazi hamisítatlan majális hangulat. A nép pedig jött, evett, ivott, szórakozott, jól érezte magát. Ezzel teljessé válhatott, az ígért időutazás.


 

A programok sorában találtam még egy sport eseményt is, amit egy bevásárlócentrum parkolójában rendeztek meg.
Több korosztály részére görkorcsolya bajnokságon drukkolhattak, a sport szerelmesei, és a korisok hozzátartozói.


 

 


A képek a nap eseményeit próbálják bemutatni. További fotóim az esemény fotóalbumok közt látható.Kategória: 2013 eseményei | Megtekintések száma: 1324 | Hozzáadta: pogi | Tag-ek(kulcsszavak): láncos körhinta, veterán járművek, majális, lovasnap, szombathely | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]