Oldalam teljesen politikamentes övezet.
Szombathely eseményei, hírei, rendezvényei,
kerülnek megörökítésre, képes, filmes formában.
Közérdekű információk, valamint esküvői 
szolgáltatók gyűjteménye található itt. 

Fotóim a múltból érkeznek, én a jövőbe nézek.
     
               
  

Az Ön belépési neve Vendég | Csoport "Vendégek" | RSSÜdvözöllek Vendég
               
Block title
Kategória menü
2018.szombathelyi eseményei [11]
2017.szombathelyi eseményei [63]
2016.szombathelyi eseményei [150]
2015 szombathelyi eseményei [119]
2014 szombathelyi eseményei [107]
2013 eseményei [130]
Belépés

Honlap-menü
javascript://
A fejezet kategóriái
Keresés
Statisztika
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Block title
Nyitólap » 2015 » Január » 28 » Katonai repülések Vas megyében (1944-1945), előadás a Savaria Múzeumban
19:38
Katonai repülések Vas megyében (1944-1945), előadás a Savaria Múzeumban

2015. január 28.

A Múzeumbarát Egylet ez évi első programja igazán izgalmas témát boncolgatott az érdeklődőkkel 2015 január 28-án Szombathelyen a Savaria Múzeum előadótermében. KATONAI REPÜLÉS VAS MEGYEI VONATKOZÁSÚ ESEMÉNYEIRŐL (1944–1945) hallhattunk előadást, valamint megismerhettünk  az erről szóló könyvet, és az ehhez alapot adó kutatómunkát.  Ebben elsőként egy személyes történet tárul fel: Horváth Ernő, egy átlagos fiú útja a sárvári hétköznapokból a híres „Puma” vadászrepülő-osztályhoz, valamint katonai pályafutásának részletei. Mindez a pilóta halálának 70. évfordulójára. Másodikként szélesebb perspektívára váltva egy egész város, Szombathely lakosságának az ellenséges repülőgépekkel történt találkozásai elevenednek meg: a vasi megyeszékhelyet ért légitámadásokat feldolgozó, ez év márciusában megjelenő monográfia forrásairól és a kutatás során feltárt újdonságokról számol be a szerző, Czirók Zoltán repüléstörténész. A könyv a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum gondozásában jelent meg a 2014. év végén. A beszélgetés vezetője Mayer László levéltáros volt.

A Vasi Múzeumbarát Egylet, a Szombathelyt ért légitámadások pusztításaira, áldozataira emlékezve nemsokára közreadja Czirók Zoltán repüléstörténész következő, „Tegnap istenítélet volt Szombathelyen” című kötetét. A márciusi könyvpremier előzeteseként szervezett találkozó közönsége bepillanthatott a történeti kutatómunka kulisszatitkaiba is ezen a délutánon.

A 2015. március 25-én, a Savaria Múzeumban bemutatásra kerülő kötet a helytörténet és repüléstörténet iránt érdeklődők mellett a diákok és minden szombathelyi kötődésű polgár számára izgalmas, újszerű olvasmánynak ígérkezik.

 

 

További fotóim az előadásról  a nyugat.hu  oldalon látható.

Kategória: 2015 szombathelyi eseményei | Megtekintések száma: 172 | Hozzáadta: pogi | Tag-ek(kulcsszavak): Szombathely, Katonai repülések, Savaria Múzeum, könyvbemutató, előadás, Múzeumbarát Egylet | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]