17:14
Don Bosco ereklyéje Szombathelyen
május 17.


2015-ben ünnepli a Szalézi Rend, az alapító születésének 200. évfordulóját. Ebből az aprópóból az ereklye, a szent jobb kézfeje, bejárja az egész világot. Magyarországon első állomásként Szombathelyre, 2013 május 17-én érkezett a Szent Kvirin püspök vértanúságának emlékhelyéhez, ami az Óperint utcai hídfőnél található. Ünnepélyes fogadására több száz hívő érkezett az akkor még gyönyörű napsütésben. Don Bosco holttestének liturgikus ruhába öltöztetett viaszfiguráját egy üveg koporsóban hozták Az ereklyét, jobb kézfejét, egy fémládában, a szobor szíve táján helyezték el. A Szalézi rend tagjai, a város vezetői, és hívek fogadták az ereklyét.
Innen ünnepi menetben vitték az ereklyét a Szalézi templomhoz, ahol a hirtelen érkezett esőzés miatt téren tervezett műsort a templomba kellett menekíteni. Itt fiatalok adtak elő táncot ,színdarabot, majd ünnepi beszédeket hallhattunk. Este a szombathelyi plébániai közösségek által vezetett imaórák kezdődtek, majd virrasztáson vehettek részt a hívek. Hajnali 5 órakor búcsú-szentmise után, aztán az ereklye elindult következő állomására, Győrbe.

Bosco Szent János eredeti teljes nevén Giovanni Melchiorre Bosco Ochienna olasz katolikus pap, a Szalézi Társaság, férfi szerzetesrend megalapítója. Gyakran csak Don Bosco-ként emlegetik. Szegény családban született 1815-ben. Kétéves volt csupán, mikor édesapja meghalt, így édesanyja, Margit, egyedül nevelte három gyermekét. Jánosnak ezért már zsenge korában pásztorként kellett dolgoznia. Eleinte a helybéli plébános tanítgatta, de a család szegénysége miatt nem sok reménye volt a továbbtanulásra, noha éles elméje és jó memóriája volt. Tanulmányait 1831-ben tizenhét évesen kezdte meg Chieriben. A tandíjhoz szükséges pénzt nyomorúságos körülmények között saját maga kereste meg. 1835 és 1841 között ugyancsak Chieriben végezte teológiai tanulmányait, melynek befejezésével Torinóban pappá szentelték. Itt határozta el, hogy életét a szegénysorsú gyermekek segítésének és nevelésének szenteli, Pápasága alatt jóváhagyta a Szalézi Társaságot és szervezeteit, a Segítő Szűz Mária Leányai Intézményét, és a Szalézi Munkatársak Egyesületét, amelynek első tagjai között volt ő maga is. Don Bosco a 19. század Egyházának kimagasló alakja, aki az ifjúság nevelésének szentelte életét.

 

 

További fotóim az eseményről itt láthatók.



Kategória: 2013 eseményei | Megtekintések száma: 491 | Hozzáadta:: pogi | Címkék (kulcsszavak): Don Bosco, szombathely, felvonulás, ereklye, Szalézi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]