23:29
Bloomsday 22. alkalommal Szombathelyen

2016. június 16.

A 22. Bloomsday változatos programokat kínált kora délutántól Szombathelyen a Fő téren, Zsinagóga Udvarban, Irokéz Galériában, és a Zsidó Kultúra Házában. Minden évben e napon, június 16-án, ha fúj, ha esik, ha pedig olvasztó forróság van Szombathelyen Bloomsday fesztivál. Idén pont egy kellemes középkategóriás időjárás kísérte a rendezvényt. Megnyitóján ír dallamokkal fúvós zenekari előadásban, üdvözlő beszédekkel, háttérben Joyce szobrával, pecsételéssel a helyszínek közötti útvonalon. Itt járt nálunk Pat Kelly Írország nagykövete akinek több feladat is jutott e napon. Köszöntője után elsőként pecsételhetett a tér betonkockáira, immár a hagyományos Bloomsday felirat mellett Szent Márton év 2016 feliratot is. Szintén elsőként csapolhatott az ír barna sörből, és Martyn Ferenc: Ulysses grafikák kiállítását is ő nyitott meg, ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

   

  

Persze ennél sokkal tartalmasabb volt a délután, hiszen a Fő téren Komfortzóna -címmel Nagy Csaba térinstallációja is felállt egy rövid időre a megnyitó alatt. Sajnos a szél erősen döntögette az alkotásokat így csupán rövid ízelítőt kaptunk belőle.
A térinstalláció alapgondolata az emberi természet egyik jellemző tulajdonágát elemzi, mennyire erős az emberben a teremtett környezetéhez, komfort körülményeihez való ragaszkodása. Krízis helyzetek, milyen reflexiókat indítanak el benne? 
A Bartók kamara teremben a már említett grafikai tárlat mellett a NYME SEK Művészeti Intézete hallgatóinak kiállítását is közkinccsé tették a rendezvény részeként. „Az Ulysses folytatása” – Képregény kiállítás - Készman József története a regényt folytatja, a Művészeti Intézet másodéves hallgatói ezt részekre bontva külön - külön dolgozták fel képregényben. Az elkészült képek állnak újra össze egy fonallá ezen a kiállításon. És a látnivalók nem értek véget, hiszen innen csupán egy ugrásnyira, az Új Irokéz Galériában újabb érdekességekre bukkanhattunk, megtekintve Gerhes Gábor: Az öt legyőzi a hatot című kiállításán. Az alkotó gondosan szcenírozott fotóin, installációin hétköznapi, banális jelenetek és tárgyak jelennek meg, melyek a bemutatás módja révén válnak kulturális referenciák hordozóivá. A látnivalók közt a Joyce Társaság legendás vezetőjének Takács Ferencnek személyes vallomásait hallgathattuk a regényről, Joyce-ról, és minden egyébről, ami idetartozott. Ezt egy új helyszínen a Zsidó Kultúra Házában tehettük.

  

 Az esti szórakoztatásról pedig kettő zenekar is gondoskodott a hangulatos Zsinagóga Udvarban. Egy Ír bulit prezentált a The Crazy Rogues együttes. Ők egy igazi irish-country folk-punk zenekar Veszprémből. Majd a környéken már jól ismert, dalaikat laza átkötő szövegfelhőkkel bevezető Karak zenekar lépett fel, nem kis sikert aratva. S aki ezek után kisebb sörmámorban még egy zenekari próbát is szívesen meglátogatott volna, annak sem volt akadálya. Átsétálva a Chen zenekar Vasudvari próbahelyére, ízelítőt kaphatott egy házipróba hangulatából.

Így zajlott immár 22. alkalommal a megemlékezés Leopold Bloomról, James Joyceról és az Ulyssesről városunkban.  

További fotóim a nyugat.hu oldalon láthatók.

 

Kategória: 2016.szombathelyi eseményei | Megtekintések száma: 720 | Hozzáadta:: pogi | Címkék (kulcsszavak): Joyce, koncertek, szombathely, pecsételés, Ulysses, Bloomsday, kiállítás | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]