23:25
Bloomsday 2024 Szombathely

2024.6.14.

További fotóim a képekre kattintva láthatók.

Szombathelyen James Joyce-t ünnepeltük június 14-én. Köszöntő beszédet mondott Ragnar Almqvist, Írország magyarországi nagykövete. Mivel idén 30 éve, hogy először megünnepelte a város a Bloom-napot, azaz a Bloomsdayt, ezúttal három naposra tervezték a programot. Miért is az emlékezés? James Joyce világhírű Ulysses című regénye egyetlen napon, 1904. június 14-én játszódik Dublinban. Főszereplője Leopold Bloom, azaz Virág Lipót, aki a regény szerint szombathelyi származású. Ezért a Fő téri James Joyce szobor, a 40-41. számú ház előtt, ahol hagyományosan, ünnepélyesen megnyitják évről évre az esemény folyamatosan gyarapodó programjait. A Fő tér 40-41. számú házában a századforduló környékén élt egy Virág nevű család, ezzel lett kerek a történet. A Bloomsday már a művészetek találkozóhelye, hiszen itt az irodalomtól a képzőművészetig és a koncertekig lehet csemegézni, válogatni.

Ennek jegyében készülnek már öt éve a belváros különböző pontjain a murális műhely falfestményei. Idén a Kőszegi utca 9. udvarán készült el két festmény, Koleszár Stella és Mark Joyce munkái, amelyek a regény hetedik és kilencedik fejezetét illusztrálják.

Ebbe a parkolóba is elsétáltak az érdeklődők, ahogy a Rákóczi utca elejéig utána, több ponton pecsételve a szokásos feliratot porcukorral.

Az idén új elem is érkezett, felhúzták Bloomlandia zászlaját, és ezzel kikiáltották a Bloomland köztársaságot. A zászló az ír és a magyar nemzeti színek összedolgozásával készült, és komponáltak hozzá egy himnuszt is.

Majd a szokások szerint Ragnar Almqvist és Nemény András ír sört csapoltak, és ezzel hivatalosan is elkezdődött a 2024-es Bloomsday Kortárs Művészeti Fesztivál. Zavartalan nyári időben, nagy érdeklődéssel telt a három nap.

 

További fotóim a képekre kattintva láthatók.

 

Kategória: 2024.szombathelyi eseményei | Megtekintések száma: 438 | Hozzáadta:: pogi | Címkék (kulcsszavak): Bloomsday, pecsételés, képtár, Ír sör, koncertek, sörcsapolás, szombathely, kiállítás, fesztivál, falfestés | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]