22:38
50 éves a Savaria Filmszínház

2023. 9. 23.

Egy ideje már nagy erőkkel készül a hétvégére a szombathelyi Savaria Filmszínház. Idén ünnepli ugyanis fennállásának ötvenedik évfordulóját, amit egy kétnapos, nagyszabású programsorozattal ünnepelnek.

Ennek megnyitója szombaton délután volt, ahol a mozirajongók mellett megjelent többek között Nemény András polgármester, Horváth Soma alpolgármester és Kondora Bálint, a megyei közgyűlés alelnöke is. Ők a megye, és a város nevében egy-egy díszoklevelet adtak át Mayer Rudolfnak, a mozi vezetőjének, valamint Horváth Zoltának , az üzemeltető AGORA igazgatójának.

További fotóim a képekre kattintva láthatók.

A szombati program első felében különböző relikviákat állítottak ki, korabeli újságcikkeket és kellékek találtunk az aulában. A kiállítást a város polgármestere nyitotta meg, a belépők pedig korabeli mozijeggyel foglalhatták el helyeiket. S hogy a mozi élmény sem maradjon el, ha már jegy volt, egy rövidke film is levetítésre került az intézmény átadásáról. Láthatóan többekben előjöttek a régi emlékképek. A belső kinézetről a megmaradt és kiállított széksor darabokból, a pénztárfülkéről, az ültetési helytérképről. A hatalmas filmtekercsek, mozigépek pedig igazi kis kuriózumnak számítottak, hiszen azokkal nem is találkozhatott a mozilátogató.

Sokat jártam magam is ide, hatalmas utcán kígyózó sort végigállva, hogy a két személyes pénztárig eljussak egy-egy sikerfilm megtekintésekor. Ott aztán kiderült legtöbbször, hogy igazi jó helyre már nincs is jegy csupán szélekre vagy első négy sorba középre. De nem számított akkor, ha nyaktörőbe is szólt a jegy csak lássuk a filmet. Szinte mindenkinek jutott eszébe egy kis sztori vagy élmény, amit ez alkalommal jó volt felidézni, megbeszélgetni valakivel körbejárva a kiállítást. A program második felében Puzsér Róbert publicista volt a szombat este sztárfellépője, aki a kiállítás megnyitója után lépett színpadra a nagyteremben.

A mozi születésnapi bulija vasárnap tovább folytatódik. Délelőtt kedvezményesen lehet megnézni több animációs filmet, délután mozibejárással és korabeli filmhíradókkal készülnek a szervezők, este pedig Reisz Gábor új filmjének bemutatójával és közönségtalálkozóval folytatódik az ünneplés.

További fotóim a képekre kattintva láthatók.

Kategória: 2023.szombathelyi események | Megtekintések száma: 186 | Hozzáadta:: pogi | Címkék (kulcsszavak): Savaria mozi, szombathely, vetítőgépek, 50év, születésnap, relikviák, Agora, kiállításmegnyitó | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]