Oldalam teljesen politikamentes övezet.
Szombathely eseményei, hírei, rendezvényei,
kerülnek megörökítésre, képes, filmes formában.
Közérdekű információk, valamint esküvői 
szolgáltatók gyűjteménye található itt. 

Fotóim a múltból érkeznek, én a jövőbe nézek.
     
               
  

Az Ön belépési neve Vendég | Csoport "Vendégek" | RSSÜdvözöllek Vendég
               
Block title
Kategória menü
2018.szombathelyi eseményei [3]
2017.szombathelyi eseményei [63]
2016.szombathelyi eseményei [150]
2015 szombathelyi eseményei [119]
2014 szombathelyi eseményei [107]
2013 eseményei [130]
Belépés

Honlap-menü
javascript://
A fejezet kategóriái
Keresés
Statisztika
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Block title
Nyitólap » 2015 » Február » 24 » 30 éves a Szombathelyi Képtár, kettő kiállítással ünnepeltek
20:21
30 éves a Szombathelyi Képtár, kettő kiállítással ünnepeltek

2015. február 20.

1985 február 20-én egy igazán különlegesnek mondható, egyáltalán nem hétköznapi kinézetű épület és benne egy hatalmas képtár átadó ünnepségére került sor Szombathelyen. Az építkezés elkezdésekor is, de leginkább a már kiemelkedő építmény láttán nagy volt a kíváncsiskodás, vajon mi lesz itt. És persze miután kiderült, hogy egy képtár fogja hamarosan megnyitni kapuit felmerültek olyan kérdések is hogy kinek és minek kellett ez. Végül a Szombathelyi Képtár elkészült, ünnepélyes keretek közt átadták, és még ma is közvetíti a kultúrát a művészet szépségeit, a művészek alkotásait mondandóját. És bizony 2015 február 20-án pénteken éppen 30 éves az intézmény, amiben erre az alkalomra kettő kiállítást is megnyitottak az érdeklődők előtt.

Az első a „30 év nagy idő!?” fotódokumentum kiállítás a képtár archívumából szemezget. 1985. február 20-án ünnepélyes keretek közt átadásra került képtár, ettől a naptól kezdve minden dokumentum, fotó, újságcikk archiválásra került. Ebből az óriási anyagból egy olyan válogatás került bemutatásra a fotódokumentációnkból, amelyek a kiállítás megnyitókat eleveníti fel. Ezt az érdekes elrendezésű kiállítást, ami a pincétől az emeletig a lépcsőzet mellet fut végig, a kezdetektől napjainkig, 2015. május 10-ig nézegethetik az érdeklődők. Bizonyára sokan felfedezik önmagukat a képeken, egy akár 30 évvel ezelőtti korban. A 8000 négyzetméteres képtárat anno Dr. Gonda György adta át a nagyközönségnek. A 30 év alatt több mint ötszáz kiállítás volt a 2000 négyzetméternyi kiállítótérben. Az ország legnagyobb textilgyűjteménye is itt található. A születésnapi ünnepségre és a megnyitóra nagyon sokan eljöttek. A képtár igazgatója Cebula Anna elismerő oklevelet vehetett át. Ezt követően pohárköszöntőre invitálták a vendégeket. Ezt láthatóan többen is félreértelmezték, ugyanis az ezt követő, emeleten berendezett kiállítás megnyitója utáni állófogadásra gyönyörűen megterített asztalt is azonnal megrohanták, és gyakorlatilag a rendezvény végére totálisan eltüntették tartalmát. Az utolsó pogácsáig minden elfogyott mire a gobelin kiállítás vendégei, és az alkotók leértek.

 

A második „ A magyar gobelin 100 éve” című kiállítás. A kiállítás anyaga a magyar kárpitművészet 100 évén ível át 100 gobelint sorakoztatva fel. A tárlat - a műfajt megújítójától - Ferenczy Noémi gobelinjeitől indítja ezt műfajtörténeti kis sétát, kitérve Domanovszky Endre, Plesznivy Károly és Pekáry István munkásságára egészen a napjainkba készült alkotásokig. Láthatók ezen felül, olyan különlegességek is, mint a Millecentenáriumra 1996-ban készült „Himnusz” sorozat, mely több múzeum tulajdonában van és itt most újra együtt látható. A Keresztény Múzeum jóvoltából pedig a Millénium alkalmából készített „Szt. István és műve” címet viselő kárpit is megtekinthető, mely jelenleg Magyarország legnagyobb, közel 20 m2 gobelinje. A megnyitó ünnepség itt kissé hosszúra nyúlt, és nagyon szakmai oldalról mutatta be az alkotásokat. De ettől eltekintve valóban elmondhatjuk,egy valóságos csoda tárult elénk a kettő hatalmas teremben. Monumentális gobelin alkotásokat láthattunk. Ez a tárlat 2015. április 19-ig látható.

 

További fotóim az ünnepi eseményről a  nyugat.hu  oldalon láthatók.

Kategória: 2015 szombathelyi eseményei | Megtekintések száma: 160 | Hozzáadta: pogi | Tag-ek(kulcsszavak): gobelin, kiállítások, 30 év, Szombathely, születésnap, képtár | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]