Oldalam teljesen politikamentes övezet.
Szombathely eseményei, hírei, rendezvényei,
kerülnek megörökítésre, képes, filmes formában.
Közérdekű információk, valamint esküvői 
szolgáltatók gyűjteménye található itt. 

Fotóim a múltból érkeznek, én a jövőbe nézek.
     
               
  

Az Ön belépési neve Vendég | Csoport "Vendégek" | RSSÜdvözöllek Vendég
               
Block title
Kategória menü
2018.szombathelyi eseményei [66]
2017.szombathelyi eseményei [63]
2016.szombathelyi eseményei [150]
2015 szombathelyi eseményei [119]
2014 szombathelyi eseményei [107]
2013 eseményei [130]
Belépés

Honlap-menü
javascript://
A fejezet kategóriái
Keresés
Statisztika
Statisztika

Online összesen: 13
Vendégek: 13
Felhasználók: 0
Block title
Nyitólap » 2016 » Április » 29 » 14. Miért szép? Káldy Lajos festőművésszel
23:42
14. Miért szép? Káldy Lajos festőművésszel

2016 április 28.

Tizennégy élettörténet, tizennégy kisfilm egy fiatal alkotó csapattól. Szombathelyen a Weöres Sándor színház ad helyet évek óta a „Miért szép” című, képzőművészetet, irodalmat, zenét, és egy valamilyen szempontból különleges személyiség életútját bemutató kisfilm bemutatását ötvöző programnak. Ezúttal még egy kicsit ennél is többről volt szó, hiszen a 14. alkalom, ami alapjában az akvarell festészetről szólt, és Káldy Lajos Festőművészt szólította meg, egy kiállításmegnyitóval kezdődött, és Lajos bácsi születésnapi köszöntésével ért véget. A művész aki 94 évesen is aktívan járja, kutatja a természetet, újabb és újabb érdekes témák után kutatva.

A kiállítást, ami május 18-ig látható a színház földszintjén, Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója nyitotta meg. A sok régi kedves ismerős mellett, a város polgármestere is tiszteletét tette a rendezvényen.

Az est további részében Oroszy Csaba beszélget a meghívott művésszel képzőművészeti pályáról, irányzatokról, műhelytitkokról. Jordán Tamás személyes irodalmi élményeit osztotta meg a hallgatósággal, amihez dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész is hozzászólt, míg Mérei Tamás csellóművész a zeneirodalom gyöngyszemeiből válogatott zenei élményekkel színesítette a beszélgetést. A már megszokott filmvetítés sem maradt el, amin a stáb (Dömötör Katalin, Kaczmarski Ágnes, Oroszy Csaba) különleges látásmóddal, és néhány komikus jelenettel színesítve tálalta egy akvarell kép születésének pillanatait. Ebből többek közt megtudhattuk a hosszú élet, az akvarell festészet, és az ecset mértének titkait. Az est fénypontja pedig a tűzijátékkal díszített „festménytorta” volt, amivel a művészt 94.születésnapja alkalmából köszöntötték fel barátai.

 

  

További fotóim a nyugat.hu oldalon láthatók.

 

Kategória: 2016.szombathelyi eseményei | Megtekintések száma: 264 | Hozzáadta: pogi | Tag-ek(kulcsszavak): beszélgetés, miért szép?, Weöres Sándor színház, akvarell, szombathely, kiállítás, Káldy Lajos | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]