3. Szoc Cool túr autós találkozó.
június 23.


Szoc-Cool-túr 3. zapo apóval és ezeröcsivel.

A szombathelyi parkerdei büfé és parkolója volt a helyszíne a harmadik alkalommal megrendezett szocialista autók találkozójának, amit különböző zenei és táncos produkciókkal és korabeli látványelemekkel színesítettek a szervezők. Az érkező keletei járműveket amik java a húszas harmincas éveikben járnak, Pin Up lányok fogadták.


Sokan saját erőből jöttek másokat tréleren hoztak. Persze ez nem azt jelentette hogy üzemképtelenek lennének, csak épp valamilyen alkatrészre várnak, mint a 79-es évjáratú Zaporozsec. Hozzá már nehézkesebb az alkatrész beszerzés, de egy pöccintésre beröffent a záporeső géppisztoly hangú motorja, ami azonnal népszerűvé tette.


Nem kevésbé volt népszerű a csodálatos állapotú Škoda Octavia Super ami épp idén ünnepli 50.szülinapját. Gazdája Roland elmesélte 5 éve gyenge állapotban jutott az autóhoz rengeteg munka volt míg ebbe az állapotba került. Rendszeresen használja, kisebb nagyobb hibák mindig jönnek elő rajta ,de beszerzett alkatrésznek még egy kocsit így nem küzd alkatrész gondokkal. A Škoda 37 lóerős motorja egy 30 literes tankból táplálkozik.Roland imádja az autóját ahogy a vele járó életérzést is amiben maga is él. Rock and rollal ébred és zárja napját.


Mindenki bemutathatta szeretett járgányát és elmesélhette történetét, állapotát és jövőbeli terveit. Így találkozhattunk egy gyári állapotú csodaszép 1500-as Ladával a klasszikus piros ezeröcsivel. Tulajdonosa elmesélte az autó épp hogy csak be van járatva soha nem látta hó és só. Mióta legyártották nagyon megkímélték garázsban pihenheti ki az utazás fáradalmait, ezért állapota lenyűgöző mint ha most gurult volna ki a Király utcai Mercur szalonból.


Másik népszerű jármű a sokszoros átalakításon átesett Trabi volt amit Gergő édesapjával évek óta alakít. Érdekessége például hogy 540cm³-es Suzuki motor hajtja, Citroën ülések vannak benne egyedi műszerfala van akár csak a csapott fara a ledes hátsó lámpákkal.


A Škoda 100-as ami Nebraskai rendszámtáblája miatt szintén nem közlekedhet közúti forgalomban ,de működik rajta minden. Igaz a csomagtér kitámasztója már nem az eredeti, helyette egy hosszú nyelű balta van betámasztva, a duda is a tetőcsomagtartóra került a bőrönd és az autóbusz menetjegy lyukasztó mellé, és kézi erővel szólaltatható meg.




Egyszóval voltak érdekes, szép, lerobbant, tuningolt és megkímélt járgányok a szocialista vívmányok közül. A jobbára fiatalokból összejött csapat egyet értett abban hogy ezek legalább ki vannak fizetve. Hiszen napjainkban vannak olyan autó tulajdonosok akik havonta annyi részletet fizetnek kocsijukért amennyiért egy egy ilyen keleti csodát már lehet vásárolni, és ezek még javíthatók alakíthatók, maguk is sok mindent nyugodtan alakítgatnak rajtuk, alkatrészekhez is töredék áron juthatnak hozzá. Egyszóval ők szeretik és büszkék is autócsodáikra. A családias hangulatú délutánt feldobta a korabeli olvasósarok ahol nagymama forgófoteljében üldögélve olvasgathattuk a réges régi autó-motort és hasonló kiadványokat autókatalógusokat, valamint egy igen igényes makettgyűjteményt is láthattunk a keleti típusokból. Végül pár szót váltottunk Katica nénivel aki csodálva nézegette az 50 éves Skodát és elmesélte hogy anno az ő barátjának is ilyesmi volt, és egykori munkahelyén a Vasépnél a fiúk nagy mágusok voltak mert hasonló autóknak a tetejét levágva csináltak maguknak nyitott kabriót és ezzel bolondították a lányokat. Egyszóval érdekes érzéseket és gondolatokat hozott ki emberekből ez a kis találkozó ahol új barátságok is köttettek. Reméljük a következő találkozón még többen hozzák felszínre rejtegetett kincseiket.

 

További képeim a nyugat.hu oldalon láthatók.



Kategória: júniusi események | Hozzáadta:: pogi (2012 Június 23)
Megtekintések száma: 1492
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]